Pe aceeași temă
In ansamblul sau imprumutul este gandit ca “o centura de siguranta-sa avem de unde sa tragem bani daca ajungem in situatia de a avea nevoie de ei”. Este o masura preventiva, lucru afirmat si de catre seful guvernului.
Desi nu s-a confirmat suma finala, totusi, se doreste contractarea unui imprumut de aproximativ 19 miliarde de dolari (acordati in mai multe transe) pe o perioada de doi ani de zile. Imprumutul FMI face parte dintr-o schema mai larga de finantare context in care FMI ar urma sa acorde 13 miliarde de dolari, restul banilor venind dinspre Comisia Europeana si alte institutii finaciare internationale. ”Niciun cent din banii de la FMI nu merge decat in rezerva BNR, ceea ce va permite bancilor sa utilizeze parte din rezerva pe care o detin la BNR pentru a finanta economia”, a declarat presedintele.
PreSedintele a spus ca, initial, s-a avut in vedere un imprumut pe un singur an, in transe trimestriale, dar ca, dupa ultimele date economice la nivel modial, nimeni nu vede iesirea din criza in 2009 si ar fi "inspirat sa punem centura de siguranta pentru doi ani". Basescu a tinut sa precizeze ca in acest moment Romania nu are nevoie de bani.
"O sa luam doar atit cit ne trebuie dintr-un împrumut fixat a se derula pe doi ani de criza. Vom avea o perioada in care vom plăti numai dobinzile, si sper sa fie negociate la un nivel bun, in jur de 3%, sub 3%. Vom avea, probabil, cinci-spte ani in care nu vom plati rate, ci doar dobinzile, si vom plati atit cit vom lua, dar nu aveam dreptul sa nu ne asiguram, pentru ca a te asigura cind a aparut derapajul major este mult mai greu decit sa te asiguri inainte", a explicat seful statului.
Basescu a tinut sa demonteze afirmatiile potrivit carora imprumutul va servi si pentru cresterea ratingului de tara, aratind ca doua agentii au coborit nivelul Romaniei inca de pe vremea guvernarii Tariceanu, cind economia "duduia", problema in acest sens fiind stoparea reformelor structurale.
"Cind va fi semnat acordul cu UE si Fondul, Romania va avea centura de sigurantă pusa, sa nu fie in fata unui derapaj care sa generalizeze criza in economia romaneasca.Va asigur ca stim ce avem de facut, sunt convins ca Guvernul va negocia cum trebuie masurile si, daca vom fi solidari, vom reusi sa negociem acordul foarte bine", a asigurat seful statului.
Totodata Traian Basescu a spus ca “nicio societate privata nu va primi bani de la stat, din acest imprumut, sau bani de la buget. Doar regiile autonome sau societatile finantate de stat”.
La acest moment nu se intrevad cereri exprese ale FMI de crestere a TVA sau de renuntarea la cota unica. Totusi, presedintele a avertizat ca a respinge acum ideea de austeritate bugetara inseamna a “plati mai greu peste doi ani”.