Pe aceeași temă
"UE a pus la dispozitia celor 12 state membre intrate in ultimii ani suma de 30 de miliarde de euro in doi ani - 2009 şi 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune: sa fie in parteneriat cu FMI. Este condiţie si nu vis. (...) Daca dorim sa accesam fonduri puse la dispozitia noilor state membre de UE, trebuie sa o facem in parteneriat cu FMI", a declarat Basescu in Parlament.
Preşedintele a mai declarat ca statul roman trebuie sa faca plati externe in 2009 in valoare de 1,6 miliarde de euro, calificind aceasta datorie ca "foarte mica", in timp ce datoria externa a sectorului privat este de 24 de miliarde de euro in 2009, aceasta reprezentind "marea problema a Romaniei prin efectele sale". In acest context, Basescu a spus ca "centura de rezistenta" reprezentata de un imprumut de la FMI va face Romania mai rezistenta la deteriorarea economiei globale si, implici,t a celei nationale, care nu poate fi anticipata în acest moment.
In afara sumelor pentru investitii, alocate de la bugetul de stat, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate de citiva ani cu BEI, BM, BDCE, BERD in valoare totala de 3,55 miliarde de euro, a declarat Basescu.
"La o parte din aceste credite am inceput sa platim deja comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual", a spus seful statului. Presedintele a precizat ca, pe linga aceste credite, fondurile europene nerambursabile alocate Romaniei de UE pentru 2007, 2008 şi 2009, si neutilizate pina la inceputul acestei luni, se ridica la 5,5 miliarde de euro. "Un total de noua miliarde de euro din care, daca am reusi in acest an sa utilizam trei-patru miliarde, am putea spune ca ne-am facut datoria fata de romani generind dezvoltare, o minima crestere economica si cream locuri de munca", a spus Băsescu. El a precizat că neutilizarea acestor bani arata ineficienta profunda a aparatului administrativ "urias".