Biriş spune că Dragu ştia despre modificarea Codului Fiscal, motivul demisiei sale

E.b. | 08.09.2016

Gabriel Biriş, fost secretar de stat în ministerul Finanţelor, iniţiatorul unui proiect controversat de modificare a Codului Fiascal, care a dus al demisia sa, a afirmat, la Realitatea TV, că Anca Dragu (foto), ministrul Finanţelor avea cunoştinţă despre proiectul de modificare a Codului Fiscal

Pe aceeași temă

 

 

Întrebat dacă Anca Dragu, ministrul Finanţelor ştia despre acest proiect, acesta a răspuns: "Ştiam cu toţii despre acest proiect".

 

"Acest proiect a fost discutat în Ministerul Finanţelor, a fost discutat în ansamblu, sunt totuşi 100 de pagini, nu ştiu daca un ministru poate să citească toate detaliile acestea tehnice, nu îmi dau seama", susţinea Gabriel Biriş la Realitatea TV


"Este greu de crezut că doamna Dragu a citit fiecare virgulă, dar ideile principale au fost discutate la nivelul MFP. Eu cred că, în momentul în care a spus că nu recunoaşte un proiect despre creşterea de taxe, este posibil să fi crezut că este vorba de un alt proiect pentru că în această ordonanţă nu este vorba despre creşterea taxelor. Este vorba de măsuri de simplicare fiscală, sunt foarte multe lucruri bune, dar avem tentaţia de a ne duce pe ceea ce este senzaţional. Proiectul corectează multe dificultăţi fiscale", a explicat Gabriel Biriş la Realitatea TV.

 

 

"Primele critici au apărut după trei ore. Cum poţi să înţelegi un proiect de 100 de pagini în trei ore? (...) Când a spus că nu recunoaşte un proiect despre creşterea taxelor, s-ar putea să fi crezut că este alt proiect. Acest proiect nu este despre creşteri de taxe", a spus Biriş.

 

El îşi asumă, însă, greşeala de a nu fi planificat consultarea cu "formatorii de opinie" înainte de publicarea proiectului, pentru ca acesta să fie mai bine înţeles. 

 

Biriş susţine în continuare proiectul, care ar fi fost primit pozitiv de către mediul de afaceri. 

 

Într-unul dintre proiectele publicate se propune o amnistie fiscală pentru averile nejustificate de până la un milion de euro, contribuabilii primind o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declare aceste sume la Fisc şi să plătească impozit de 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%.

 

De asemenea, proiectul prevede majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.

 

În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla.  Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor.

 

După apariţia în presă, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a respins proiectul de act normativ, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.

 

"Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii", arată o reacţie transmisă News.ro.

 

Potrivit ministrului, nu sunt prevăzute creşteri de taxe până la finalul acestui an.
viewscnt

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22