Pe aceeași temă
Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene cu Fondul Monetar International trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana, dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat premierul Emil Boc la lansarea de luni a Raportului anual al SAR.
"Nu am luat inca o decizie cu privire la un acord al Romaniei cu Comisia Europeana sau cu FMI, suntem in discutii si vom anunta in doua saptamini o decizie", a completat Boc.
La rindul sau, Ionut Popescu, consilier al primului ministru si fost ministru de finante in cabinetul Tariceanu 1, a declarat ca nu crede ca ar fi posibil un acord cu Comisia Europeana, care sa nu presupuna o colaborare cu FMI.
"Toate statele care au apelat la ajutorul CE in contextul actual au recurs si la un acord cu Fondul. Ultimul acord al Romaniei cu FMI, care nu a presupus ajutor financiar pentru tara, a fost facut tocmai la solicitarea UE, in contextul preaderarii si tocmai pentru ca UE nu avea capacitatea de monitorizare pe care o are Fondul", a explicat Ionut Popescu.
El a precizat ca un acord al Romaniei cu FMI, in conditiile actuale, ar fi mai putin restrictiv decit intelegerile incheiate anterior. "Nu trebuie sa privim FMI la modul rigid, ca ne impune inghetarea salariilor si cresterea taxelor. Putem lua si exemplul Ungariei, ca sa vedem ca sunt mult mai flexibili in momentul de fata", a spus consilierul primului ministru.