Cadariu pleaca din functia de ministru al Sanatatii. Premierul Cioloş preia interimatul

Vlad Toma | 09.05.2016

Patriciu Achimas Cadariu, ministrul Sanatatii, si-a dat demisia in urma scandalului pe tema problemelor existente in spitalele publice romanesti. Premierul Dacian Ciolos va prelua interimatul pana se va gasi un alt titular la Sanatate. Corpul de control cere sprijinul populatiei.

Pe aceeași temă

 

UPDATE 16.30 - La scurt timp de la conferinta lui Cadariu, Corpul de control al premierului solicita, pe pagina de Facebook, informatii despre cazul dezinfectantilor din spitale.

 

"In vederea clarificarii situatiei dezinfectantilor medicali, aflata in atentia Corpului de Control al Primului Ministru, puteti trimite orice informatii utile la adresa de e-mail informatii@control.ro, insotite, in masura posibila, de elemente de suport pentru aceste informatii, si de datele dumneavoastra de contact", se scrie in mesajul citat.

 

La comentariul unei utilizatoare de Facebook ce acuza ca "vreti sa ne transformati intr-o natiune de delatori", corpul de control a raspuns ca "exista persoane din sistemul de sanatate, care au venit, din proprie initiativa, cu informatii. Reclamarea unor fapte grave, din cauza carora mor oameni in spitale, nu este un fapt reprobabil." 

 

De asemenea, cand s-a amintit ca SRI a spus ca a trimis 100 de informari pe aceasta tema, institutia a replicat ca "o sursa nu exclude folosirea si a altor surse de informatii" si ca „folosim orice informatie, din orice sursa".

 

 

UPDATE 14.00 - Ministrul demisionar al Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a explicat luni dupa-amiaza care au fost motivele pentru care a ales sa demisioneze si a vorbit despre scandalul dezinfectantilor.

 

"Am avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos, dupa ce anuntase ca va fi intrunita comisia pentru rezolvarea problemei dezinfectantilor. Au existat probleme de abordare, motive pentru care am decis sa-mi inaintez demisia. Principala preocupare o reprezinta siguranta pacientilor, in conditiile respectarii legii. Am ales sa realizam analizele care puteau fi facute cel mai rapid, pentru a putea lua masurile administrative potrivite. Nu putem sa vorbim despre analize in laboratoare neautorizate, pentru ca acest lucru poate sa coste Romania in justitie", a spus Achimas Cadariu, citat de ziare.com, adaugand ca, in programul infectiilor nosocomiale, "am prezentat propuneri de legi si schimbari de personal care se impun, nu liste de cumparaturi".

 

 Acesta a comentat si reactiile dupa declaratiile sale de miercuri, referitoare la faptul ca sub 5 la suta dintre testele efectuate in cazul dezinfectantilor diluati au fost neconforme:

 

"S-a discutat mult despre declaratiile mele despre acele 5 procente. Cele 5 procente se refereau la 5 procente din totalul testelor de sanitatie care au fost facute. Nu am publicat lista spitalelor pentru ca eram in contextul anchetei penale. Acea lista trebuie interpretata deoarece una este cand apare un test pozitiv, care poate sa aiba mai multe cauze. Principala preocupare a noastra o reprezinta siguranta cetateanului. Pacientii nu cred ca trebuie sa fie trasi intr-un joc in care sa li se induca panica, pentru ca e singurul sistem pe care il avem si majoritatea pacientilor nu isi permite sa ia un bilet si sa plece din tara", a mai declarat Patriciu Achimas Cadariu.

 

In ce priveste dezinfectantii, ministrul demisionar al Sanatatii a explicat ca acestia reprezinta "o parte a sistemului de sanatate si o parte a infectiilor nosocomiale. Planul de control al infectiilor nosocomiale l-am lansat recent si are scopul de a reda increderea pacientilor. Un astfel de plan nu se face prin masuri pompieristice sau prin explozii de petarde la televizor. (...) Sunt parte a sistemului si imi doresc schimbarea sistemului si toate bunele mele intentii au fost puse in joc", a mai spus Patriciu Achimas Cadariu.

 

 

Ciolos a convenit sa devina ministru interimar dupa o discutie cu presedintele Klaus Iohannis.

 

 

UPDATE  A avut loc prima reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate. La întâlnire au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Cancelariei și coordonatori ai principalelor instituții de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experți și consultanți din sectorul medical, potrivit HotNews.

Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt și mediu pentru creșterea siguranței în sectorul medical și a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecțiilor intraspitalicești și se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului.

Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză și strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate.

Toate aceste propuneri se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie, potrivit comunicatului citat. Următoarea întalnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai.

 

******

 

Dacian Cioloş, premierul Romaniei, participa astazi incepand cu ora 11, la prima reuniune a grupului de lucru pentru sanatate fiind posibil ca demisia ministrul Sanatatii sa fie rezultatul discutiilor care au avut loc in cadrul acestei intalniri.

 

Premierul Ciolos a anuntat ca a "acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimaș Cadariu din funcția de ministru al Sănătății. În perioada următoare, voi înainta domnului președinte al României Klaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sănătății".

 

Demisia ministrului Sanatatii vine in contextul dezvaluirilor legate de problema dezinfectantilor din spitalele publice romanesti. Modul in care aceasta situatie a fost gestionata a adus in cele din urma demisia ministrului, desi premierul Ciolos a declarat in repetate randuri ca importanta este rezolvarea situatiei, nu demisia ministrului Sanatatii.

 

Cadariu a declarat recent, in urma controalelor declansate in spitalele romanesti in privinta dezinfectantilor, ca nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme in urma controalelor recente "pentru ca Parchetul face o ancheta si aceasta lista e parte din dosar".

 

In cele din urma insa, Ministerul Sanatatii a publicat lista celor 50 de spitale, in urma presiunii publice in acest caz, precizand insa, intr-un comunicat, ca face publica lista "cu aprobarea Parchetului General".

 

Raspunzand unei solicitari a Gazetei Sporturilor pe aceasta tema, Parchetul a precizat ca "intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Sanatatii nu exista o corespondenta scrisa in sensul celor mentionate in solicitarea dumneavoastra", scrie Tolo.ro, citat de Hotnews

 

Ministerul Sanatatii a publicat vineri dupa-amiaza, in urma presiunilor publice, lista spitalelor unde au fost gasite probe neconforme in urma controalelor facute de Directiile de Sanatate Publica din tara. Probele neconforme identificate vin de la 50 de spitale, dintre care 9 din Capitala, precum Institutul National de Endocrinologie "Parhon", Spitalul de Urgenta "Pantelimon", Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Spitalul Universitar de Urgenta. Pe lista se mai gasesc unitati sanitare importante din tara, precum Spitalul Clinic de Copii Brasov, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galati,  Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" Cluj si Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi.

 

Cadariu a declarat in 4 aprilie, intr-un interviu pentru Digi 24, ca a respectat legea, a dublat numarul de controale si a trimis Corpul de Control in zone sacrosante ale sanatatii, insa nu se poate repara in cateva zile ceea ce s-a stricat timp de 25 de ani.

 

Ministrul a spus ca dezinfectantii in cazul carora au fost descoperite probleme nu vor mai fi folositi si ca Hexi Pharma a obtinut sute de contracte cu spitalele din Romania deoarece exista o lege care obliga la cumpararea celor mai ieftine produse de pe piata. Cadariu a criticat functionarea vicioasa a sistemului de sanatate produsa de faptul ca "nu se raporteaza lucruri care in mod obligatoriu trebuie raportate."

 

"Multumesc presei care ne-a adus in fata aceasta problema, pentru ca am putut verifica in ce masura acesti dezinfectanti isi fac treaba. Si si-o fac in 95% din situatii. Iar in celelalte 5% am dispus masurile prin care ei sa nu mai afecteze in mod negativ siguranta pacientilor nostri. Ceea ce ne face sa urmarim problema este siguranta pacientilor nostri."

 

Cadariu a mai spus ca desi ministerul are o responsabilitate fata de spitalele din tara nu are si mijloacele prin care sa determine schimbari in spitalele aflate la autoritatile publice: "Lucruri care anii trecuti au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o data, au fost niste mari crize si fiecare eveniment naste o polemica dusa la extrema. Este o situatie la care s-a ajuns dupa 25 de ani de nepasare, de superficialitate, abandonare a respectului legii... Ce s-a stricat in 25 de ani, sa inlocuiesti in 6 luni..."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22