Centrul de Studii Ebraice a împlinit 10 ani

Mariuca Stanciu* | 06.07.2010

Pe aceeași temă

În toamna anului 1998 lua fiinţă pe lângă Facultatea de Litere a universitaţii bucureştene un centru de studii iudaice. La numai un an de la debut, centrul se bucura deja de finanţare externă din partea Fundaţiei Cukier, Goldstein-Goren, prin grija căreia există şi acum, şi înfiinţa primul program de master în ştiinţe iudaice cu o durată de trei semestre, ceea ce pentru anul 1999 era încă o raritate în lumea universitară românească. Tot atunci şi-a căpătat şi denumirea oficială: Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren“, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Acum, în al zecelea an de activitate didactică şi de cercetare, a venit momentul bilanţului. Printre bilele albe aş putea să amintesc personalităţi ale vieţii culturale româneşti, profesori şi cercetători care predau în mod curent la programul de masterat de patru semestre al centrului: Andrei Cornea, Andrei Oişteanu, Liviu Rotman, Francisca Băltăceanu, alături de mai tinerii lor colegi, specializaţi în studii iudaice la Ierusalim, Tel Aviv, Oxford sau Budapesta: Felicia Waldman, Madeea Axinciuc, Mihai Chioveanu, Camelia Crăciun, Manuela Cazan, Alina Popescu, Anca Ciuciu.

Dintre toate, cel mai mult ne mândrim cu absolvenţii noştri. Aportul lor în sferele vieţii culturale, universitare şi administrative, precum şi în media este considerabil. Fosta şi actuala directoare a ICR Tel Aviv, ca şi patru dintre consilieri sunt sau au fost studenţii noştri, aşa după cum numai la Societatea Română de Radio pot fi găsiţi cinci alţi foşti studenţi. Unii dintre ei lucrează ca funcţionari ai Ministerului român sau israelian de Externe, alţii şi-au făcut un renume ca traducători ai celor mai reprezentativi scriitori israelieni contemporani, unii sunt consilieri guvernamentali sau ministeriali. Şi nu puţini dintre ei au optat pentru o carieră universitară, devenind mai tinerii noştri colegi. Aproape 20% dintre absolvenţi şi-au finalizat studiile doctorale sau le urmează, iar unul din cinci studenţi a beneficiat de o bursă de specializare la una dintre universităţile israeliene sau universităţi de prestigiu din Europa.

* Dr. MĂRIUCA STANCIU, Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren“

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22