CGMB nu a aprobat proiectul lui Firea de transformare a unei părți din Pădurea Băneasa în parc

Dora Vulcan | 24.10.2019

Consiliul General nu a aprobat proiectul prin care primăria Capitalei cerea guvernului să-i dea în administrare 50 de hectare din pădurea Băneasa pentru a fi amenajarea loc ”pădure-parc”.

Pe aceeași temă

”Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri privind trecerea parcelelor 8, 11 și 14 din Unitatea de Producție UP || Băneasa din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al municipiului București, în scopul reamenajării ca parc. În cazul nerespectării destinaţiei imobilului, acesta revine de drept în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva”, se arată în proiectul de hotărâre respins joi de consiliul general.

Municipalitatea dorea să ceară Guvernului emiterea unei hotărâri privind trecerea unei suprafețe de 572.104 de metri pătrați din Pădurea Băneasa, aflată între străzile Padina, Vadul Moldovei și Aleea Privighetorilor, din administrarea Romsilva în domeniul public al municipiului București, în scopul reamenajării ca parc.

Deși recunoaște că pădurea este "plămânul orașului", primăria cere totuși reamenajarea sa.

”Pădurea Parc-Băneasa este cel mai mare spațiu verde de pe raza administrativ-teritorială a municipiului București, asigurând zonei un microclimat cu o temperatură medie mai scăzută cu câteva grade față de alte zone din Bucureşti şi reprezintă pentru cetățenii municipiului București o zonă importantă de recreere şi de promenade pietonale. Din aceste motive, apreciem că acest bun imobil este de uz și de interes public local şi se impune reamenajarea acestuia în scopul mai sus menționat”, se arată în documentele însoțitoare ale proiectului de hotărâre, citate de Hotnews.ro.

Reprezentanții fundației Ecocivica spun că proiectul va distruge pădurea și deschide calea celor care au teren acolo să construiască.

Activiștii de mediu susțin că în spatele acestui proiect de hotărâre de consiliu se ascund interese foarte mari din partea proprietarilor de terenuri din zonă, printre care se numără inclusiv primarul Capitalei, Gabriela Firea, pentru dezvoltarea imobiliară, desființând practic nu numai pădurea Băneasa dar și zonele verzi adiacente.

Deocamdată, suprafața vizată, situată între Academia de Poliție și Grădina Zoologică, este de 57 de hectare, însă ONG-ul Eco Civica susține că proprietarii parcelor retrocedate însumează 800 ha din cele 1.250 ha sunt interesați de construirea unui drum de acces care deocamdată este drum forestier și de aducerea utilităților (apă, canal, curent electric, gaze) în zonă.

În replică, Primăria Capitalei spune că nu va face defrişări în Parcul Pădurea Băneasa, ci doar va amenaja terenul conform încadrării sale iniţiale din anul 1930, ca parc.

„Unii dezvoltatori imobiliari, ca Tanți Dumitrescu, au parcele chiar la drumul forestier. O parte din pădure este lotizată în parcele de 1.100 mp. Ce le lipsește pentru construirea de vile și blocuri? Drumul! Și utilitățile apă, canal, energie electică, gaze. În acea zonă are și Primarul General 3 loturi, un total de 3.000 mp. Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa. Sunt multe interese la mijloc, dar punerea în practică a proiectului ar însemna un dezastru pentru calitatea mediului in București și împrejurimi”, spune Daniel Trifu, vicepreşedintele ONG-ului Eco-Civica, într-un comunicat de presă.

În replică, Primăria București arată într-un comunicat că ”prin preluarea acestor terenuri, Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa redea bucurestenilor o zonă importantă de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activităților sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere”.

După ce Primăria Capitalei va primi pădurea, ecologiștii spun că drumul forestier pe care potrivit legii nu se poate circula, ar putea fi transformat în drum public, potrivit Eco Civica. În prezent, pe drumul forestier se circulă din cauza presiunilor venite din partea celor peste 5.000 de locuitori ai cartierului Greenfield şi nu în ultimul rând, din partea dezvoltatorului. Asta pentru că drumul taie Pădurea Băneasa în două şi reprezintă cea mai scurtă cale de acces spre oraş. Activiştii de mediu spun că transformarea drumului forestier în drum public este necesară pentru cei care au retrocedate parcele în suprafață de 800 ha din cele 1.250 ale Pădurii Băneasa.

Primăria București respinge însă acuzațiile și spune în comunicatul citat că „dupa preluarea de catre Primaria Capitalei, padurea Baneasa se va supune in continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, incheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic precum si respectarea regimului silvic

În raportul de specialitate al proiectului, Primăria Generală spune că reamenajarea Pădurii Băneasa ca parc este necesară deoarece asigură zonei „un microclimat cu o temperatură medie mai scăzută cu câteva grade faţă de alte zone din Bucureşti şi reprezintă pentru cetăţenii Municipiului Bucureşti o zonă împortantă de recreere şi de promenade pietonale”. Acestea sunt singurele „detalii” făcute publice până acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22