Firea este acuzată de un ONG că vrea transforme Pădurea Băneasa într-un proiect imobiliar

Laurentiu Gheorghe | 24.10.2019

Primăria Municipiului București cere Guvernului ca 57 hectare din Pădurea Băneasa să treacă din administrarea Romsilva în domeniul public al Primăriei pentru „reamenajarea ca parc”.

Pe aceeași temă

Activiștii de mediu susțin că în spatele acestui proiect de hotărâre de consiliu se ascund interese foarte mari din partea proprietarilor de terenuri din zonă, printre care se numără inclusiv primarul Capitalei, Gabriela Firea, pentru dezvoltarea imobiliară, desființând practic nu numai pădurea Băneasa dar și zonele verzi adiacente.

Deocamdată, suprafața vizată, situată între Academia de Poliție și Grădina Zoologică, este de 57 de hectare, însă ONG-ul Eco Civica susține că proprietarii parcelor retrocedate însumează 800 ha din cele 1.250 ha sunt interesați de construirea unui drum de acces care deocamdată este drum forestier și de aducerea utilităților (apă, canal, curent electric, gaze) în zonă.

În replică, Primăria Capitalei spune că nu va face defrişări în Parcul Pădurea Băneasa, ci doar va amenaja terenul conform încadrării sale iniţiale din anul 1930, ca parc.

„Unii dezvoltatori imobiliari, ca Tanți Dumitrescu, au parcele chiar la drumul forestier. O parte din pădure este lotizată în parcele de 1.100 mp. Ce le lipsește pentru construirea de vile și blocuri? Drumul! Și utilitățile apă, canal, energie electică, gaze. În acea zonă are și Primarul General 3 loturi, un total de 3.000 mp. Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa. Sunt multe interese la mijloc, dar punerea în practică a proiectului ar însemna un dezastru pentru calitatea mediului in București și împrejurimi”, spune Daniel Trifu, vicepreşedintele ONG-ului Eco-Civica, într-un comunicat de presă.

În replică, Primăria București arată într-un comunicat că ”prin preluarea acestor terenuri, Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa redea bucurestenilor o zonă importantă de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activităților sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere”.

După ce Primăria Capitalei va primi pădurea, ecologiștii spun că drumul forestier pe care potrivit legii nu se poate circula, ar putea fi transformat în drum public, potrivit Eco Civica. În prezent, pe drumul forestier se circulă din cauza presiunilor venite din partea celor peste 5.000 de locuitori ai cartierului Greenfield şi nu în ultimul rând, din partea dezvoltatorului. Asta pentru că drumul taie Pădurea Băneasa în două şi reprezintă cea mai scurtă cale de acces spre oraş. Activiştii de mediu spun că transformarea drumului forestier în drum public este necesară pentru cei care au retrocedate parcele în suprafață de 800 ha din cele 1.250 ale Pădurii Băneasa.

Primăria București respinge însă acuzațiile și spune în comunicatul citat că „dupa preluarea de catre Primaria Capitalei, padurea Baneasa se va supune in continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, incheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic precum si respectarea regimului silvic

În raportul de specialitate al proiectului, Primăria Generală spune că reamenajarea Pădurii Băneasa ca parc este necesară deoarece asigură zonei „un microclimat cu o temperatură medie mai scăzută cu câteva grade faţă de alte zone din Bucureşti şi reprezintă pentru cetăţenii Municipiului Bucureşti o zonă împortantă de recreere şi de promenade pietonale”. Acestea sunt singurele „detalii” făcute publice până acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22