Chisinau: Consultari privind desemnarea unui premier

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

La Chisinau au loc consultari privind desemnarea unui candidat pentru functia de premier. Presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a convocat marti formatiunile parlamentare in acest sens, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al președinției, șeful statului moldovean va purta mai întâi consultări cu reprezentanții Partidului Liberal Democrat, după care va avea discuții cu cei ai Partidului Democrat, cu cei ai comuniștilor și la final cu deputații liberali.

Partidul Socialiștilor — formațiunea care a obținut cele mai multe voturi la alegerile de la 30 noiembrie, dispunând de 25 de parlamentari în forul legislativ de la Chișinău cu 101 locuri—, a fost invitat de Nicolae Timofti pentru consultări la 13 ianuarie, dar socialiștii au refuzat să propună o candidatură pentru postul de premier.

După ce va discuta cu toate fracțiunile parlamentare, președintele va desemna candidatul pentru funcția de premier. Ulterior, dar nu mai târziu de 15 zile de la desemnare, candidatul va cere votul de încredere al parlamentului pentru programul de activitate și componența noului guvern. Pentru a fi învestit, executivul are nevoie de sprijinul majorității deputaților, adică de cel puțin 51 de voturi.

Consultarile vin in contextul in care liberal-democrații și democrații au anunțat vineri decizia de constituire a unei coaliții parlamentare minoritare, fără participarea liberalilor, coaliție ce se va numi Alianța pentru o Moldovă Europeană. În urma acestui anunț, liderul liberal-democrat Vlad Filat a declarat că premierul în exercițiu Iurie Leancă rămâne candidatul formațiunii sale la funcția de șef al guvernului.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu a exclus consultări cu Partidul Comuniștilor (PCRM) pentru a susține candidatura Alianței pentru o Moldovă Europeană la funcția de premier. În același timp, el a precizat că PCRM nu va avea reprezentanți în noul cabinet de miniștri.

PLDM și PD dețin împreună 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului. Partidul Liberal (13 deputați) a anunțat deja că nu va participa la învestirea guvernului. În schimb, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că formațiunea sa, care dispune de 21 mandate, este gata să susțină un guvern minoritar format din PLDM si PD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22