Ciolos, despre interventia in cazul Colectiv: Nu ma gandesc la demiterea lui Raed Arafat

Vlad Toma | 29.03.2016

Premierul Ciolos a declarat astazi ca nu are in vedere demiterea lui Raed Arafat, secretarul de stat pentru situatii de urgenta din Ministerul de Interne. El a precizat insa ca vrea ca sistemul de urgenta sa functioneze mai bine.

Pe aceeași temă

 

"Am spus ca nu ma gandesc la o demitere sau la o numire in contextul asta. Eu vreau sa vad cum putem imbunatati sistemul in primul rand, pentru ca acolo nu e vorba doar de un om, e vorba de un sistem, cum functioneaza. Am cerut Corpului de control sa aiba discutii de clarificare si cu Ministerul de Interne si cu Ministerul Sanatatii, sa vedem ce date in plus avem fata de concluziile pe care le-a tras Corpul de control si, probabil, saptamana viitoare o sa am o discutie cu toata lumea ca sa vedem ce masuri de imbunatatire a sistemului putem lua pentru perioada urmatoare", a declarat primul ministru, citat de Hotnews.


"Toata lumea are impresia ca noi traim acolo in Guvern intr-un conflict permanent, sa dam afara oameni..., sa ii numim pe altii... (...) Eu am avut discutii tot timpul foarte civilizate cu domnul Arafat si inca o data cred ca cei care au responsabilitati in Guvern trebuie sa isi concentreze atentia pe ceea ce au de facut in Guvern si nu pe tot felul de astfel de dezbateri. Dezbaterile sunt foarte utile, dar deciziile se iau in institutii si institutiile trebuie sa isi asume responsabilitatea", a adaugat Ciolos, conform sursei citate.
 

Raed Arafat a contestat ieri concluziile raportului realizat de Corpul de Control al Guvernului in privinta interventiei care a avut loc in urma incendiului din Colectiv.

 

Arafat este nemulţumit ca Guvernul nu i-a cerut niciun punct de vedere in privinta a ceea ce s-a intamplat. Raportul arata de asemenea ca recomandarile Guvernului nu ar corespunde legislației României.

 

Arafat precizeaza ca au fost respectate procedurile privind prioritatea protecției și salvării vieții oamenilor și concentrarea efortului principal pentru salvarea vieții, bunurilor materiale și protecția mediului.

 

Raportul integral poate fi citit AICI

 

***

 

Guvernul arata in raportul legat de interventia din Colectiv ca Planul Roșu a fost declanșat cu întârziere. Principalele cauze ale intervenției necoordonate au fost lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară, se arată în raportul Guvernului.

 

Planul Roșu dispune, de asemenea, de proceduri pentru declanșare greoaie și birocratice. Iar comunicarea autorităților locale a lăsat de dorit:

 

„De exemplu, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a comunicat oficial CCPM că nu i-a fost transmisă informarea cu privire la declanșarea Planului Roșu de Intervenție la nivelul municipiului București și județului Ilfov. Mai mult decât atât, înscrisurile transmise de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Jandarmeria Municipiului București și Poliția Locală a Municipiului București nu fac referire la momentul la care a fost instituit Planul Roșu de Intervenție”, se arată în documentul citat.

 

În plus, analiza nu a găsit date care să arate că, în noaptea de 30 Octombrie, ar fi fost declanșat Planul Alb la nivelul Ministerului Sănătății: „Iar la nivelul fiecărei unități spitalicești de urgenţă, din București în care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, planul alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectată”, se arată în document.

 

Raportul Corpului de Control a scos în evidență date contradictorii în raportul Direcției de Sănătate Publică din București “atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital, cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit”. Iar Serviciul de Ambulanță București-Ilfov nu dispune de suficiente mașini și personal pentru a acoperi un dezastru de amploarea celui din clubul Colectiv.

 

Unitatea de îngrijire a arșilor gravi din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) era, la data de 30.10.2015, complet dotată și funcțională, atât la nivelul saloanelor, sălii de pansamente, sterilizării proprii, cât și a blocului operator. În noaptea de 30/31 octombrie 2015 au fost efectuate 78 operații în blocul operator din Unitatea de îngrijire a arșilor gravi, dintre care 67 pentru pacienții victime ale incendiului de la clubul Colectiv și 11 operații pentru pacienții internați în urma altor evenimente. Unitatea nu a fost și nu este folosită, desi este cea mai modernă și poate asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienții cu arsuri grave”, se mai arată în document.

 

Ancheta Corpului de Control a fost dispusă de premierul Dacian Cioloș pentru verificarea capacității de intervenție în situații de urgență, dar și verificarea modului concret în care a decurs intervenția autorităților în seara de 30 Octombrie 2015, dar și măsurile luate în zilele imediat următoare. Concluziile nu sunt deloc bune. În concluzie, raportul Corpului de Control indică faptul că instituțiile implicate în intervenția de la Colectiv au acționat sub medie. Dacă Prefectura, STS, Poliția, Jandarmeria, Ambulanța și SMURD au acționat corespunzător, ISU București-Ilfov, Departamentul pentru Situații de Urgență, spitalele și DSP București au reacționat cu deficiențe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22