Coadă la Ambasada Republicii Moldova, unde se votează cine va fi preşedinte peste Prut

E.b. | 13.11.2016

Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, duminică, în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti, pentru a vota noul preşedinte.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE 20.00 Procesul de votare în Bucureşti pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova continuă la consulat, unde mai sunt disponibile circa 480 de buletine de vot, în timp ce la coada făcută de moldovenii care vor să voteze sunt peste 500 de persoane, conform News.ro

 

UPDATE 19.12: Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, a anunţat duminică seară închiderea secţiei de votare din ambasadă deoarece cele 3.000 de buletine de vot s-au terminat, el îndemnându-i pe votanţi să se îndrepte spre secţia amenajată la consulat, conform News.ro.

 

Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetăţenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României aşteaptă să-şi voteze favoritul pentru funcţia supremă în stat, conform News.ro.


Majoritatea celor care aşteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau familii cu copii

 

Până la ora trasmiterii acestei ştiri, sute de persoane au şi-au exprimat deja opţiniunea de vot şi este de aşteptat ca numărul acestora să crească în orele următoare, fiindcă sosesc continuu grupuri de studenţi la Ambasada Republicii Moldova.


Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

 

 

 

 

La Bucureşti sunt organizate două secţii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor este amenajată câte o secţie. Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea ”Dunărea de Jos”; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă ”Ion Vidu”; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii ”Ovidius”; la Bacău, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”; la Suceava, la Universitatea ”Ştefan cel Mare”; la Craiova, la sediul universităţii.

 

Mobilizarea studenţilor

 

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

 

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. 

 

Şi două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

 

Pe pagina ”Adoptă un vot” postează mesaje sau sugestii privind votul pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cetăţeni moldoveni din Italia, Irlanda, Cehia, Portugalia, Franţa sau SUA. De asemenea, sunt publicate anunţuri de cazare gratuită a celor care doresc să meargă în oraşele europene unde vor fi amenajate secţii de vot.

Grupul a adunat până acum peste 54.000 de membri.


Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a votat duminică la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus, pe 3 noiembrie, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. El a precizat că a votat cu Maia Sandu, pentru parcursul european al Republicii Moldova.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, candidatul socialist Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi, iar prooccidentala Maia Sandu a avut 38,71% din sufragii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22