Codrut Seres si inculpat si europarlamentar

Fara Autor | 30.03.2009

Pe aceeași temă

Procurorii DIICOT i-au trimis luni in judecata pe fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si pe fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, impreuna cu alte patru persoane, in dosarul mitei pentru privatizari strategice. Din rechizitoriul procurorilor reiese ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu fusese informat, in 2006, de catre SRI despre "activitatea infractionala" a celor doi ministri. Numele lui Codrut Seres este vehiculat insistent pentru listele europarlamentare ale PSD.



"In perioada 30.05.2005 - 21.11.2006, cei trimisi in judecata au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si inculpatii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Mihai Dorel Mucea si Mihai Radu Donciu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material", arata DIICOT.



In sarcina inculpatului Codrut Seres, precizeaza DIICOT, s-a retinut si comiterea infractiunii de tradare prin transmiterea de secrete, iar pentru Susak si Flore, s-a retinut si comiterea infractiunii de complicitate la spionaj.



Concret, in sarcina celor sase inculpati s-au retinut comiterea de activitati ilicite cu caracter penal derulate in legatura cu privatizarea Electrica Muntenia Sud, vanzarea unui pachet de 8 % din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a Romaero Bucuresti si SC Avioane Craiova aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, consultanta in vederea privatizarii SN Radiocomunicatii, adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana, din portofoliul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom, din portofoliul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.



 
Dosarul penal intocmit de DIICOT a pornit de la o monitorizare facuta de Serviciul Român de Informatii (SRI) pe parcursul unui an. Inaintea Inceperii urmaririi penale, SRI l-a informat pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu despre activitatea infractională a celor doi subordonati ai sai. Cu toate acestea, Tariceanu nu a luat nicio masura, ba chiar, dupa inceperea urmaririi penale a refuzat, o perioada de timp, sa-i inlature din functii pe cei doi minsitri.



“Este de mentionat ca, in perioada 30.05.2005-21.11.2006, potrivit atribuţiilor ce le revin din prevederile Legii nr.51/1991 si Legii nr. 14/1992, organele raspunzatoare cu aplicarea legii in domeniul sigurantei naţionale (SRI) au comunicat beneficiarilor legali date in legatura cu informatiile obtinute din activitatea de culegere de informatii derulata (declaratie martor Tariceanu Popescu Calin, vol. 117, filele 168-174)”, se arata in rechizitoriul DIICOT.



“Din actele premergatoare intreprinse in dosarul nr. 222/D/P/2006 au rezultat date si indicii rezonabile in legatura cu participatia penala a ministrilor Seres Ioan Codrut si Nagy Zsolt, derulată in perioada 30.05.2005-noiembrie 2006, in timp ce indeplineau functia de ministru al Economiei si Comertului, membru al Guvernului României si senator in Parlamentul României, respectiv ministru al Comunicaţiilor si Tehnologiei Informatiilor..."
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22