Comisia Europeană recomandă României să se abțină de la cheltuieli bugetare nejustificate

Laurentiu Gheorghe | 20.05.2020

Sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice ale României era incertă încă înainte de epidemia de Covid-19, din cauza deficitelor și a prognozatei creșteri a pensiilor, se arată în recomandarea CE.

Pe aceeași temă

„Pensiile au crescut cu 15% în septembrie 2019, în urma adoptării legii pensiilor din vara aceluiași an, și ar urma să crească cu 40% în septembrie 2020 și apoi să se recalculeze în septembrie 2021. Astfel, cheltuielile cu pensiile vor crește substanțial în perioada 2020-2022. Riscurile asupra sustenabilității fiscale cresc în continuare mai ales în contextul efectelor pandemiei COVID-19 asupra activității economice și a efortului fiscal necesar pentru relansarea economiei”, se arată în document.

Potrivit CE, deciziile anterioare de politici fiscale au lăsat România cu un buffer fiscal mic pentru a face față provocărilor cauzate de COVID-19.

„Deficitul bugetar estimat este de 9,2% din PIB în 2020 și de 11,4% în 2021. Datoria publică este estimată să urce la 46,2% în 2020, dacă politicile rămân neschimbate”, se arată în prognoza de primăvară a Comisiei.

Documentul reamintește că în urma măsurilor de reducere a contaminării cu SARS-CoV-2 luate de autorități, lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte, iar afacerile au fost nevoite să-și reducă activitatea sau să se închidă, oamenii neputând lucra.

„Afacerile de toate dimensiunile, în speciale întreprinderile mici au fost puternic afectate de întreruperea comerțului și de carantină și se confruntă cu probleme ce țin de lichiditate și risc de faliment”, menționează sursa citată.

Pentru recuperare este nevoie de resurse suplimentare pentru a susține afacerile și gospodăriile. Sectorul de servicii va avea nevoie de atenție specială pentru că este cel mai afectat și unele subsectoare sunt de așteptat să se contracte pentru o perioadă mai lungă decât cel de producție.

„Măsurile guvernamentale de răspuns includ crearea unei scheme de garantare (IMM Invest) cu un plafon de 15 miliarde lei pentru a oferi garanții IMM-urilor în contractarea unor credite pentru finanțarea investițiilor și a capitalului de lucru. De aceste garanții vor beneficia și băncile, care vor trebui să rămână bine capitalizate și lichide pentru a asigura fluxul necesar de credit către gospodării și companii. De asemenea, din cauza rolului limitat al băncilor în acordarea de credite mediului privat, în special IMM-urilor inovatoare, aceste garanții ar putea să nu fie suficiente”, se arată în document.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22