Pe aceeași temă
Cand Institutul Cultural Roman din Paris, condus de Magda Carneci, a anuntat organizarea unei dezbateri in capitala Frantei pe marginea Raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, gestul a parut multora indraznet, conform stereotipului ca Franta, o tara de stanga, ar respinge demersul romanesc. Dar Cartea Neagra a Comunismului, sub coordonarea lui Stéphane Courtois, in Franta a aparut, deschizand drumul unor dezbateri furtunoase, care continua si azi. Altora, insa, gestul li s-a parut mai mult decat firesc, intrucat se poate conta pe Magda Carneci, care cunoaste bine, din interior, acest dificil subiect romanesc, cunoaste bine si masivul exil stabilit in epoci si cu motivatii diferite in Franta, in fine, cunoaste mediul intelectual francez, asa incat va gasi culoarul optim pentru "exportarea" Raportului. Dar o asemenea intalnire, fara prezenta lui Teodor Baconschi, in calitatea sa de ambasador al Romaniei la Paris, ar fi fost, practic, de neconceput.
Asadar, in zilele de 10 si 11 iunie s-a aflat la Paris o echipa de aur gata sa prezinte publicului interesat problematica inca turbulenta a condamnarii comunismului in Romania. Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, membri ai Comisiei - Mihnea Berindei, istoric, H.-R. Patapievici, presedintele ICR Bucuresti -, experti ai Comisiei - Smaranda Vultur, Dorin Dobrincu, Cristian Vasile, Alexandru Gussi, consilier prezidential.
Un raport asupra Raportului
"Un obiect greu" - asa si-a inceput cuvantul de deschidere ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconschi, aratand publicului adunat in Salon d’Or din Palatul Béhague volumul Raport final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Dar, sigur, nu greutatea fizica a volumului aparut la Editura Humanitas, de aproape 900 de pagini, adunate intre coperti cartonate voia sa sugereze ambasadorul Baconschi, ci demersul dificil, initiat de societatea civila din Romania, caruia presedintele tarii, Traian Basescu, i-a dat curs in anul 2006. Un demers, pana la acea ora, unic intre statele fostului bloc comunist, infruntand si asumand dificultatile separarii actului de cercetare de emotiile inca intense din societatea romaneasca. La capatul lui, s-a aflat sedinta solemna a Camerelor reunite in Parlamentul Romaniei, in care regimul comunist a fost declarat ca "ilegitim si criminal" si condamnat de seful statului.
In jurul acestui "obiect greu" se adunase in Salonul de aur al Ambasadei Romaniei in Franta un public numeros, in principal romani stabiliti la Paris, de varste diferite, cu receptari diferite ale actului de condamnare a comunismului si cu asteptari diferite fata de politica actuala de la Bucuresti. "Este important pentru exilul vechi si recent sa participe la o asemenea dezbatere, dupa ce ani de-a randul a urmarit cu incordare evolutiile din tara. Reuniunea noastra de azi se doreste a fi si un omagiu adus exilului roman din Franta" - a precizat directoarea ICR Paris, Magda Carneci.
Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei, a facut un "raport" asupra Raportului, trecand in revista istoricul crearii Comisiei, in constituirea careia a primit libertati depline, ceea ce insa nu l-a scutit de episoade, eufemistic spus, neplacute, de acuze, injurii si calomnii venite din partea unui batalion compact de "fantome ale trecutului", masate mai ales in jurul unor puternice trusturi de presa si care nu au ezitat sa arunce in lupta toate armele, cu cat mai murdare, cu atat mai bine, pentru a bloca intregul demers. Scopul Comisiei, a explicat Vladimir Tismaneanu, a fost cel al analizei, pe baza documentelor, a regimului comunist din Romania, astfel incat asumarea trecutului sa fie posibila la nivelul evidentelor istorice, scoase la lumina pentru prima oara, pentru ca, altfel, a reamintit Tismaneanu, niciun comunist roman nu a spus "regret!". Avand acest "blindaj" al documentelor, nu au existat contestari ale faptelor prezentate in Raport, ci o serie intreaga de contestari formale, de la termenul "final" din titlu, dar care nu inseamna o incheiere a discutiilor despre comunism, ci o incheiere a lucrarilor Comisiei, pana la contestarea momentului, a presedintelui Comisiei si a presedintelui tarii. Referitor la moment, Tismaneanu a indicat elementul decisiv al vointei politice (care i-a lipsit, de pilda, presedintelui Constantinescu), dar si aparitiei unei noi generatii de istorici, cu un instrumentar profesionist, care asigura intregului demers autenticitate stiintifica, foarte departe de ideologii si parti-pris-uri. In sfarsit, Raportul este "ultima carte a Monicai Lovinescu", reprezentand demersul intemeiat pe valorile liberalismului civic de exorcizare a raului, atat de necesar Romaniei in efortul de a construi democratia.
Mihnea Berindei, care alaturi de Armand Gosu si Dorin Dobrincu lucreaza la volumele de documente ce vor intregi Raportul, a ales sa vorbeasca chiar despre un asemenea document, aratand ca unul dintre efectele pozitive ale alcatuirii Raportului este accesul la arhive. Documentul prezentat de Mihnea Berindei este o stenograma a Sedintei Comitetului Central al PCR care consemneaza reactia lui Nicolae Ceausescu la "scrisoarea celor sase", difuzata de BBC in primavara anului 1989. Respingerea completa a problemelor ridicate in scrisoarea batranilor comunisti arata un Ceausescu opac, total rupt de lumea in care lucrurile incepusera nu doar sa se miste, ci sa capete acceleratie (Polonia si URSS), obsedat de spionajul imperialist si sovietic si convins ca orice forma de opozitie inseamna tradare.
Dorin Dobrincu, expert al Comisiei Tismaneanu si, in prezent, directorul Arhivelor Nationale, a prezentat episodul rezistentei armate anticomuniste din Romania intre 1944 si inceputul anilor ‘60. Dupa ce a fixat fazele acestei lupte, Dobrincu a adus precizari legate de ariile de desfasurare si de componenta politica a grupurilor de luptatori. Represiunea condusa de Securitate si Militie, cu ajutorul informatorilor, a insemnat uciderea in lupta a partizanilor, condamnari la moarte, ani lungi de temnita, in fine, "pacificarea" tarii si punerea la index a subiectului, pana la inceputul anilor ‘90.
De ce condamnarea comunismului a devenit, in 2005-2006, in ajunul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, o tema de maxima urgenta a societatii civile? Alexandru Gussi, politolog si consilier prezidential, a incercat sa ofere un raspuns cat mai complet, aratand ca "politica uitarii", care a caracterizat intreaga tranzitie a Romaniei, a fost amendata de scrutinul din 2004, prin alegerea unui presedinte al carui discurs principal s-a axat pe lupta anticoruptie. Desi tema anticomunista nu s-a aflat pe agenda sa de campanie si nici a Aliantei Dreptate si Adevar care l-a sustinut, la scurt timp, la varful statului, relatia dintre coruptie si fostii demnitari/beneficiari ai regimului comunist a devenit evidenta. Raspunzand cererilor societatii civile, presedintele Traian Basescu a facut pasul: a constituit Comisia Tismaneanu si a urgentat predarea arhivelor Securitatii catre CNSAS.
"S-a crezut ca se face o autopsie, dar era o vivisectie"
Intr-o inspiratie de zile mari si, poate, starnit de vestitele, virulentele, intratabilele luari de cuvant ale lui Ion Varlam, H.-R. Patapievici a vorbit despre receptarea Raportului, despre obiectiile dure aduse la persoana lui Vladimir Tismaneanu ("cum se poate ca un fiu de nomenclaturist comunist sa condamne comunismul" - s-a tot clamat in epoca), ca si despre obiectiile la fel de dure aduse presedintelui Basescu ("cum se poate ca un beneficiar al regimului, asa cum a fost Traian Basescu, sa condamne comunismul"). Horia Patapievici a schitat in cuvinte putine, dar extrem de expresive atmosfera dementa din Parlamentul Romaniei in ziua de 18 decembrie, 2006, cand, intr-o sedinta ce ar fi trebuit sa fie solemna, dar nu era decat o manifestare huliganica, presedintele tarii si-a citit pana la capat discursul, devenit astfel act oficial al statului roman, prin care condamna comunismul ca regim "ilegitim si criminal", cerandu-si scuze victimelor.
Asadar, cine are dreptul sa condamne comunismul? Poate fi facuta aceasta condamnare, in contextul unei nesfarsite lupte politice, de catre un presedinte-jucator, perceput ca apartinand sistemului, dar care se intoarce impotriva lui? Nu cumva batalia de pe scena publica romaneasca reproduce batalia canonica dintre vechi si moderni care nu a fost inca transata? Dar condamnarea comunismului nu pune in cauza normalitatea vietii in acea epoca si nu impinge la dureroasa operatiune de de-normalizare a acelei vieti? Cum definim patriotismul in relatie cu statul, cum ne definim constiinta in raport cu memoria si cum inglobam in prezent toata aceasta trauma? Iata cateva chestiuni ridicate de Horia Patapievici, profunde si dureroase interogari, atat pentru individ, cat si pentru intregul corp social, care arata ca operatiunea de internalizare a condamnarii comunismului ramane sa se implineasca.
Si, pentru a defini dificultatea operatiunii, Horia Patapievici l-a citat pe Traian Ungureanu, in interventia sa de la New York, pe marginea receptarii raportului: "s-a crezut ca se face o autopsie, dar era o vivisectie".
Date concrete despre receptarea "negativa" a Raportului Tismaneanu a adus Cristian Vasile, secretarul Comisiei, subliniind mai ales tipul de reactie a national-comunistilor inca prezenti si suficient de influenti in viata publica romaneasca.
Smaranda Vultur lucrase cu mult inainte de constituirea Comisiei Tismaneanu pe subiectul deportarii banatenilor in Baragan. Ea a adus raportului o dubla perspectiva: cea a marturiilor directe, culese de la victime, si cea a documentelor Securitatii din arhiva CNSAS. In intalnirea de la Paris, ea a marturisit: "lucrul meu la Raport a insemnat, dincolo de cercetarea propriu-zisa, si un fel de a face dreptate, oricat de tarziu, victimelor, fata de care simteam ca am o datorie de implinit". Succesiunea marturie-document de arhiva este tulburatoare: oameni care au pierdut totul intr-o noapte, fiind azvarliti in vagoane de tren si, dupa o calatorie istovitoare, aruncati in Baragan, devin in langajul Securitatii "elemente", "obiective", "obiective periculoase", iar stigmatul culpabilizarii se va rasfrange absurd peste intreaga familie, ani si ani de zile.
"De cati ani mai are nevoie Romania ca sa fie o democratie reala? Cand va fi degajata scena politica de persoane care isi datoreaza pozitia actuala legaturilor cu comunismul?" - a venit intrebarea tanarului student roman care isi intregeste studiile la Paris. Spre deosebire de alti exilati romani, care doreau extinderea condamnarii comunismului si in domeniul judiciar (ceea ce nu a intrat in competenta Comisiei Tismaneanu), acest tanar a formulat nerabdarea de a vedea curatata viata politica din Romania, ca pe un element strict necesar sanatatii unui sistem.
Sciences PO
Dezbaterea pe tema condamnarii comunismului de la Ambasada Romaniei a atins de mai multe ori cote contradictorii si pasionate, in fata a peste o suta de participanti, cinci ambasadori acreditati la Paris, jurnalisti francezi, figuri marcante ale comunitatii romanesti din Franta, studenti, masteranzi si doctoranzi. Desi discutiile au ramas pe tot parcursul lor de o inalta tinuta, reuniunea a pastrat un aer de familie, familia exilului romanesc in Franta, numeroasa si heteroclita, de multe ori nemultumita de mersul impleticit al tarii, ca si de felul in care a fost tratata de autoritatile de la Bucuresti de-a lungul timpului. O reuniune de familie, tinuta chiar in Ambasada din rue Saint-Dominique, ar fi fost de negandit in alte timpuri, cand adresa respectiva era cunoscuta romanilor din Franta doar ca loc al manifestatiilor impotriva politicilor criminale ale lui Ceausescu.
Dezbaterea de a doua zi, avand in centru aceeasi tema, condamnarea comunismului in Romania, a avut loc la Centre d’Etudes et Recherche Internationales (CERI) Sciences Po si a fost precedata de o conferinta tinuta de Vladimir Tismaneanu, Democratie si memorie: Romania se confrunta cu trecutul sau traumatic. Prezidata de cunoscutul profesor Jacques Rupnik, caruia i s-a alaturat si cercetatoarea Antonella Capelle Pogacean de la CERI, H.-R. Patapievici si Mihnea Berindei, discutia s-a ridicat la rang academic international, captivand publicul universitar din sala. "Gestionarea trecutului, a precizat inca de la inceput profesorul Rupnik, nu este o chestiune pur romaneasca, ci un demers mai larg, pe parcursul caruia, odata cu deschiderea arhivelor, acest trecut se cere reformulat, insa in niciun caz instrumentalizat."
In sala puteau fi vazuti Pierre Hassner, politolog si profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, profesoarele Catherine Durandin si Edith Lomel, Irina Boulin-Ghika, fosta directoare a Institutului Francez din Bucuresti, Edgar Reichman, fost jurnalist la Le Monde, mai multi doctoranzi care isi scriu in prezent lucrarile, incluzand in bibliografiile lor articole din revista 22.
VLADIMIR TISMANEANU
O urgenta morala si stiintifica
Cum apreciati efortul de a face cunoscut Raportul final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste in afara Romaniei?
La un ceas istoric, in care unii incearca sa repuna in discutie, de o maniera iresponsabila, caracterul criminal al regimului comunist din Romania, mi se pare o urgenta morala si stiintifica aceasta straduinta de a prezenta pe plan international Raportul Comisiei Prezidentiale si impactul sau asupra culturii politice romanesti. Am avut prilejul sa prezint Raportul odata cu concluziile si propunerile asumate de presedintele Traian Basescu in discursul sau istoric din 18 decembrie 2006, la Vatican, la New York (Universitatea Columbia, Institutul Harriman, unde a participat si Traian Ungureanu), la Ambasada Romaniei din Washington (impreuna cu Charles King, profesor "Ratiu" la Georgetown University) si, acum, la Paris. Am vorbit despre Raport, plasandu-l intr-un registru mai larg, al justitiei morale, la Ambasada Romaniei, la Centre d’Etudes et Relations Internationales si la o reuniune a grupului de prietenie Romania-Franta din cadrul Adunarii Nationale a Frantei. Acest efort mi se pare, asadar, o forma de actiune menita sa lumineze faptul ca Romania, care parea printre tarile cele mai ramase in urma in privinta confruntarii cu trecutul traumatic al epocii comuniste, se situeaza acum in prima linie. Este ceea ce sublinia Jacques Rupnik la CERI, unde a moderat dezbaterea. As aminti exceptionalele interventii ale colegilor mei Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, H.-R. Patapievici, Cristian Vasile si Smaranda Vultur, Alexandru Gussi, precum si sprijinul acordat de Ambasada Romaniei si personal de ambasadorul Teodor Baconschi. La fel, as aminti evenimentul de la Bruxelles, unde am prezentat Raportul impreuna cu H.-R. Patapievici in Parlamentul European. Le multumesc pe aceasta cale ambasadorilor Ovidiu Dranga, Sorin Ducaru si Mihnea Motoc, precum si lui Andrei Tarnea, directorul Centrului de Informare de la Bruxelles, pentru sustinerea acestui efort menit sa serveasca telul recunoasterii angajamentelor democratice ale Romaniei. Este o activitate care va continua. Am in vedere evenimente similare in alte capitale europene, poate si in America Latina. Comunismul a fost o patologie planetara, iar despartirea de acest flagel este un subiect de interes general, depasind frontierele Romaniei. Este un lucru pe care l-am constatat si la conferinta Institutului NEXUS din Olanda, unde am fost intrebat despre semnificatiile mai largi ale demersului romanesc de condamnare a dictaturii comuniste.
Cum apreciati intalnirea organizata de ICR Paris?
Evenimentul organizat de ICR Paris la Ambasada Romaniei a fost excelent pregatit. Au participat numerosi ziaristi, politologi, personalitati de origine romana, doctoranzi romani si francezi. Am remarcat faptul ca numerosi participanti au felicitat ICR, pe Magda Carneci personal si pe colegii ei, pentru faptul ca un asemenea simpozion, incitant si revelator, s-a derulat la Ambasada Romaniei.
Grupaj realizat de Rodica Palade