Pe aceeași temă
La intilnirea de marti de la palatul Cotroceni, s-a ajuns la un consens intre politicieni si responsabilii din Justitie pentru deblocarea dosarelor de mare coruptie si adoptarea cit mai rapida a Codurilor penale si civile. Termenul limita pentru dezbaterea in Parlament a celor patru coduri va fi 15 mai, iar dosarul lui Adrian Nastase va ajunge in plenul Camerei Deputatilor saptamina viitoare.
Invitati de presedintele Traian Basescu la palatul Cotroceni pentru o discutie de analiza a raportului Comsiei Europene pe Justitie si gasirea solutiilor concrete pentru ridicarea monitorizarii, politicienii si justitiabilii au ajuns, cel putin declarativ, la un consens. Astfel, s-a convenit ca dosarele politicienilor sa nu mai fie blocate de Legislativ si s-a stabilit un calendar strict pentru adoptarea celor patru Coduri.
Ministerul Justitiei va trimite, pina saptamina viitoare, Codurile penale si civile, urmind ca Guvernul sa le promoveze sub forma unor proiecte de legi in parlament. Pina in data de 15 mai sint preconizate a dura dezbaterile, iar in cazul unui esec al acestora cabinetul Boc isi va asuma raspunderea.
Potrivit unor surse prezente la intilnire si citate de NewsIn, presedintele Basescu a spus ca nu va permite introducerea unor "aberatii" in Coduri, adica prevederi care sa-i avantajeze pe infractori. Reamintim ca fostul Legislativ a adoptat Codul de procedura penala introducind o serie de amendamente care au fost foarte cirticate de Comisia Europeana.
"Parlamentul trebuie sa adopte proiectele de coduri pina pe 15 mai, iar esecul dezbaterilor parlamentare presupune asumarea raspunderii Guvernului. Astfel, pina la raportul din vara, vom avea Codurile adoptate", a declarat pentru NewsIn ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Zambaccian si Matusa Tamara vor ajunge in plen
La intilnire s-a convenit ca dosarele lui Adrian Nastase si Serban Mihailescu sa fie trimise in dezbaterea plenului celor doua camere.
"Dosarele lui Adrian Nastase vor intra in plenul Camerei saptamina viitoare, iar cel al lui Serban Mihailescu in cel al Senatului in maximum trei saptamini", a declarat Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat. Acesta a precizat ca liderii politici si reprezentantii Parlamentului nu au facut o informare a presedintelui pe acest subiect, ci au incercat sa gaseasca la aceasta intilnire, impreuna cu acesta, solutii pentru ca obiectiile CE din ultimele rapoarte sa nu se mai regaseasca in cel din vara.
"Parlamentul a dat avize pentru toate dosarele de politicieni pe care le-a avut. Au mai ramas aceste trei, cele doua ale lui Adrian Nastase si cel al lui Serban Mihailescu. Parlamentul va da avize si pentru acestea, vor intra in plen. Insa, nu trebuie sa interpretam aceasta decizie ca o incercare de a recomanda parlamentarilor cum sa voteze, pentru ca ar fi riscant, dar important e ca aceste dosare vor ajunge in plen. Trebuie sa lasam justiţia sa-si faca treaba. Justitia e cea care va decide, nu presedintele, nu parlamentul", a precizat senatorul PSD.
In momentul de fara exista o disputa intre PSD si PD-L privind cazul Adrian Nastase. Daniel Buda, presedintele democrat-liberal al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, sustine ca in dezbaterea plenului va intra un singur raport, care va contine atit recomandarea initiala, cit si opiniile separate ale deputatilor PSD, la vot urmind sa se supuna solicitarea procurorului general.
Biroul Permanent a decis, intr-o ÅŸedinta care va ramine secreta, ca in momentul in care cazul Adrian Nastase va ajunge in plen sa fie dezbatut raportul Daniel Buda (PD-L), dar si un contraraport, propus de Adrian Nastase, in care sa fie incluse opinii ale reprezentantilor PSD, care considera inutil un vot nou.
Basescu a cerut un grafic de masuri care sa duca la ridicarea monitorizarii
Presedintele Traian Basescu a spus ca i se pare inadmisibil ca un segment de activitate fundamental, cum este Justitia, sa nu reuseasca sa dea un raspuns pozitiv imperativului de a ajunge la un standard minimal de activitate, comparativ cu standardele Uniunii Europene.
"Am ajuns la concluzia ca cele patru benchmark-uri trebuie sa se constituie in prioritatile tuturor institutiilor si, de asemenea, am considerat ca am responsabilitatea constitutionala ca aceasta discutie sa aiba loc, iar ea sa fie finalizata, nu astazi neaparat, cu un grafic de actiune pe care sa ni-l asumam responsabil toate institutiile care trebuie sa dea un raspuns pozitiv în numele Romaniei", a aratat seful statului.
Traian Basescu a afirmat ca guvernul trebuie sa faca o evaluare a impactului intrarii in functiune a celor patru Coduri, sa asigure publicarea rapida a tuturor hotaririlor judecatoresti pe pagini de Internet, pentru transparenta. Tot in sarcina Executivului ar reveni, potrivit lui Basescu, operationalizarea deplina a ANI si organizarea de campanii de informare in ceea ce priveste coruptia in toate domeniile.
"Pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie devine o prioritate unificarea jurisprudentei la nivel national, iar ANI trebuie sa demonstreze ca este capabila sa-si desfasoare investigatiile fara imixiuni din exterior si cu cooperarea altor autoritati ale statului, ceea ce ar insemna deplina operationalizare a ANI", a precizat seful statului.
"Acestea ar fi temele pe care as vrea, intr-un fel sau altul, sa le discutam sa putem intelege un grafic de indeplinire a acestor observatii plecind de la premisa ca in iulie obiectivul public anuntat este ca raportul sa constate indeplinirea tuturor obligatiilor".
La discutii au participat vicepremierul, ministru de Interne Dan Nica, presedinţii celor doua Camere, Mircea Geoana si Roberta Anastase, sefii comisiilor juridice din Parlament, Daniel Buda si Toni Grebla, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, ministrii Adriean Videanu, Vasile Blaga, Victor Ponta, Elena Udrea, Constantin Nita, presedintele CCR, Ioan Vida, presedintele CSM, Virgil Andriea si vicepresedintele Bogdan Licu, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, presedintele ANI, Catalin Macovei si seful Politiei Romane, Petre Toba.