Criza economica il determina pe premierul grec sa caute sustinere la Moscova. Tsipras: Iluzia ca Europa este centrul lumii s-a terminat

T.d. | 19.06.2015

Pe aceeași temă

Grecia pare sa isi pregateasca eventuala ruptura de Uniunea Europeana. Aflat in vizita oficiala in Federatia Rusa, premierul Alexis Tsipras a subliniat caracterul de prietenie dintre cele doua tari. Iluzia ca Europa este in centrul lumii s-a terminat in timp ce lumea se schimba, a mai spus Tsipras.

Atena se confrunta cu una dintre cele mai severe situatii economice, peninsula elena fiind nevoita sa ramburseze 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie catre creditorii internationali. In caz contrar, Grecia nu va beneficia de o noua transa din ajutorul financiar international.

In aceste conditii, premierul grec da semnale catre Europa din Federatia Rusa, acolo unde se afla intr-o vizita de doua zile.

Dupa criza din 2008, lumea s-a schimbat. In Europa am avut iluzia ca suntem buricul pamantului. (…) Dar centrul lumii s-a schimbat, exista noi forte la nivel politic si economic. Relatiile internationale capata un caracter multipolar”, a spus Tsipras, la Sankt Petersburg, acolo unde participa la un forum economic, potrivit Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Uniunea Europeana trebuie sa se intoarca la principiile ei de baza: solidaritate, democratie si justitie sociala”, a mai aratat seful Executivului grec.

Vizita lui Tsipras in Rusia – nu este prima, de altfel – vine in contextul in care negocierile dintre Grecia si creditorii internationali (UE si FMI) in privinta continuarii asistentei financiare s-au lovit de un nou blocaj. Situatia aduce Atena si mai aproape de incapacitatea de plata si de o posibila iesire din zona euro.

Economia elena trebuie sa ramburseze catre FMI 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie. Acest lucru ar debloca ultima transa in valoare de 7,2 miliarde de euro, in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.

Atena se confrunta cu o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre state din zona euro si catre FMI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22