Cutremur la Interne. Seful "Doi si un sfert" retinut de DNA

Fara Autor | 25.03.2009

Pe aceeași temă

DNA a dispus retinerea sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, comisarul sef Cornel Ilie Serban, numit in aceasta functie in 15 martie, a unui adjunct al DGA, Petre Pitcovici, iar a rectorul Universitatii de Agronomie, Ion Alecu. Potrivit NewsIn, in acelasi dosar a primit mandat de retinere si omul de afaceri Puiu Popoviciu. Ei sint acuzati de complicitate la favorizarea infratorului si trafic de influenta. Potrivit lui Dan Nica, "situatia este foarte grava", ministrul anuntind ca intentioneaza sa desfiinteze "Doi si un sfert" si sa reorganizeze DGA.

Proaspatul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Cornel Serban si seful Serviciului „Operatii” al Directiei Generale Anticoruptie, Petru Daniel Pitcovici, au fost retinuti de procurorii DNA pentru 24 de ore.

Cei doi sunt acuzati de favorizarea infractorului si trafic de influenta, infractiune pe care ar fi comis-o anul trecut, cind ei nu detineau pozitii de conducere in MAI. Potrivit unor surse citate de NewsIn, Serban si Pitcovici ar fi fost, la un moment dat, colegi in Brigada Antidrog a Politiei Romane.

Rectorul Universitatii de Agronomie, Ioan Alecu, a fost retinut si el pentru 24 de ore de procurorii DNA, miercuri diminineata.

Dosarul a fost deschis in urma unui autodenunt facut de procurorul DNA, Motoc, care s-a plins ca cei doi politisti ar fi facut presiuni asupra sa si i-ar fi promis diverse foloase materiale necuvenite pentru a acorda neinceperea urmaririi penale (NUP) intr-un dosar care ii viza pe omul de afaceri Gabriel „Puiu“ Popoviciu si pe rectorul Universitatii de Agronomie, Ion Alecu.

Potrivit NewsIn, dosarul cu pricina implica asocierea controversata a firmei condusa de Puiu Popoviciu cu Universitatea de Agronomie, pentru un proiect imobiliar din nordul Bucurestiului, in care Universitatea de Agronomie a pus la dispozitie un teren de 220 de hectare.

Ministrul Dan Nica sustine ca va lua masuri drastice, care vor merge pină la desfiintarea serviciului „Doi si un sfert” si reorganizarea DGA, situatia fiind "foarte grava". Potrivit unor surse din Minister, DGIPI si DGA vor fi restructurate masiv in perioda urmatoare, ministrul Dan Nica fiind nemultumit de activitate acestora, fiind posibil, ca in final, operatiunea sa duca chiar la desfiintarea celor doua structuri.

Serban si Pitcovici au facut parte din echipa anchetatorilor dosarului olandezului prins cu droguri, in 1995, in casa prietenei de atunci a fostului ministru de Interne Cristian David.

Pitcovici a fost implicat in scandalul "Droguri din Venezuela", o afacere sub acoperire controversata, in care au disparut sase kilograme de cocaina. Ancheta a fost insa clasata.  Petre Pitcovici a mai fost acuzat de un ziarist ca a incercat tocmeasca asasini pentru a-l lichida, relata ziarul Adevarul, in anul 2007. Concret, Pitcovici ar fi fost acuzat de directorul unui ziar din Satu Mare ca, la comanda fostului primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, impotriva caruia declansase o serie de anchete jurnalistice, a incercat sa tocmeasca raketi ucrainieni pentru a-l lichida. In martie 2005, PNA a clasat cazul.

De la instalarea cabinetului Boc, Ministerul de Interne a fost scena mai multor scandaluri si a demisiei a doi ministri. Gabriel Oprea, numit de PSD, a fost obligat sa demisioneze dupa ce partidul i-a retras sprijinul politic, ca urmare a numirii in fruntea "Doi si un sfert" a lui Virgil Ardelean. Al doilea ministru, Liviu Dragnea, a demisonat si el la doar trei saptamini de la numire, motivindu-si decizia prin "insuficienta fondurilor". Dragnea a revenit in functia mult mai profitabila de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22