Pe aceeași temă
Într-un comunicat al Departamentului de Stat, citat de Newsin, Washington-ul avertizează autorităţile de la Chişinău că respectarea statului de drept şi a drepturilor omului sunt fundamentale pentru menţinerea bunelor relaţii dintre Republica Moldova şi SUA.
„Respectarea statului de drept şi a drepturilor omului sunt elemente-cheie în relaţia noastră”, a declarat joi Robert Wood, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Cerem guvernului să acţioneze în conformitate cu legislaţia Moldovei şi cu obligaţiile sale internaţionale în relaţiile cu opoziţia, protestarii şi presa”, a spus Wood, citat de Newsin.
Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu situaţia din Republica Moldova. „Deşi ordinea a fost restabilită şi demonstraţiile care au urmat au fost paşnice, am primit informaţii de la societatea civilă şi observatorii internaţionali cu privire la tratamentele neadecvate de care au avut parte cei deţinuţi de autorităţile moldovene. Suntem tulburaţi, de asemenea, de relatările potrivit cărora studenţii şi jurnaliştii au fost intimidaţi de oficialii guvernamentali”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a ţinut să sublinieze că „nu există nicio scuză pentru violenţă, aşa cum s-a întâmplat în 7 aprilie”.
Statele Unite şi-au exprimat deja încă de săptămâna trecută îngrijorarea legată de arestările de jurnalişti şi studenţi la Chişinău, într-un interviu acordat de ambasadorul american Asif Chaudhry agenţiei Infotag. Vinerea trecută, Asif J. Chaudhry a cerut şi personal preşedintelui moldovean Vladimir Voronin să găsească o modalitate de a coopera cu opoziţia, pentru a asigura stabilitatea în ţară, aminteste Newsin.