Pe aceeași temă
Cristian Diaconescu, ministrul de Externe al Romaniei, este optimist in legatura cu efectele crizei asupra tarii. Acest mesaj l-a transmis interlocutorilor, dar si ziaristilor cu care a vorbit, fiind in vizita, vineri, la Moscova.
In cadrul vizitei sale de la Moscova, vizita care a avut ca scop dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari, Rusia si Romania, ministrul roman de Externe a rostit un discurs la Academia Diplomatica a Ministerului de Afaceri Externe Rus, discurs care a avut ca tema relatiile diplomatice dintre Romania si Rusia dupa integrarea Romaniei in UE.
Discursul a fost urmat de dezbateri, cand ministrul roman a fost intrebat de rectorul Academiei, Aleksandr Panov, despre modul in care Romania va depasi efectele crizei actuale. La intrebarea rectorului, Diaconescu a raspuns cu un optimism moderat: "Din fericire, acum avem un sistem bancar solid. Rata somajului este scazuta, comparativ cu alte state membre UE. Avem probleme, insa, in ceea ce priveste deficitul".
Coform ministrului de Externe, tara noastra se bazeaza pe programele de coeziune si pe solidaritatea UE pentru a obtine ajutor financiar. "Noi cerem coeziune si solidaritate la toate nivelurile in UE si ne plac foarte mult declaratiile politice in aceasta privinta. Dar in termeni reali, cred ca, mai ales cand e vorba de parteneriate cu institutii si cu alte organizatii, termenul coeziune va capata un nou sens pozitiv", iar apoi a adaugat: "Trebuie sa supravietuim si speram ca o vom face".
Referitor la relatia Romaniei cu Rusia, Diaconescu a aratat ca, pe plan economic, exista oportunitati pe care trebuie sa le folosim, dar este necesar un imbold politic. "Rolul statului este sa dea un imbold, sa creeze climatul necesar, avem un deficit comercial si incercam sa-l rezolvam."
Romania exporta, conform cifrelor prezentate de ministru inainte de a pleca la Moscova, doar in valoare de 100 de milioane de euro anual, importand in valoare de circa doua miliarde de euro din Rusia, iar aceasta situatie cere un efort de echilibrare si impune, a continuat ministrul, "o relatie pragmatica cu Rusia". Pentru Diaconescu o relatie pragamatica inseamna ca factorul politic nu trebuie sa blocheze relatia economica, iar o problema este si aceea ca Romania este ocolita de coridoarele energetice.