DNA cere PARCHETULUI GENERAL dosarul legat de VOTUL DIN DIASPORA: Parchetul si-a DECLINAT competenta in favoarea DNA

P.c. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

DNA a cerut Parchetului General dosarul privind modul în care a fost organizat şi desfăşurat procesul electoral în diaspora. Direcţia suspectează fapte de corupţie în organizarea votului în afara ţării. Parchetul General si-a declinat competenta in acest dosar in favoarea DNA, relateaza Realitatea TV 

 

UPDATE 2: DNA a anuntat la rindul sau, printr-un comunciat de presa, ca in luna noiembrie s-a inregistrat un dosar penal "în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora". Dupa ce au constatat ca la Parchetul General este un dosar cu acelasi obiect, procurorii DNA"au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale". 

 

UPDATE 1 : Parchetul General si-a declinat competenta in favoarea DNA, potrivit unui comunicat al institutiei conduse de Tiberiu Nitu. "La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132  din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică (a Parchetului General - n.red.) a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri, se arata in comunicatul Parchetului General.

 

DNA a cerut Parchetului General dosarul privind organizarea votului în Diaspora. Ancheta începută de Parchet ar urma să fie continuată de DNA. MAE a trimis Parchetului o parte din documentele cerute privind organizarea votului în Diaspora. 
 

DNA suspectează fapte de corupţie în organizarea votului în afara ţării. Este vorba de acuzaţii de abuz în serviciu, neglijenţă şi împiedicarea dreptului constituţional de vot. 
 

Parchetul General a început deja urmărirea in rem faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot. Mai mulţi funcţionari publici din instituţiile responsabile de organizarea alegerilor prezidenţiale ar fi vizaţi.

 

CITITI SI: Tiberiu Nitu: Parchetul general a inceput urmarirea penala in rem in cazul votului din diaspora

 

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi, in 20 noiembrie, ca se fac cercetari in legatura cu organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora, precizand ca s-au primit foarte multe sesizari. El a explicat, la sediul CSM, ca a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv impiedicarea exercitarii dreptului la vot, prevazuta de articolul 385 din Codul penal, relateaza Hotnews.


Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor care, in opinia petitionarilor, au avut atributii in organizarea alegerilor.

 

La randul sau, presedinele Inaltei Curti, Livia Stanciu, a declarat joi dimineata ca se impune ancheta pentru scrutinul din Diaspora, pentru ca exista baza legala pentru infiintarea de noi sectii, potrivit televiziunilor de stiri.

 

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului 2, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
 

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.
 

CITITI SI: Bogdan MAZURU, ambasadorul Romaniei la PARIS: Am cerut mai multe SECTII DE VOT, dar am fost REFUZATI

 

La doua zile dupa turul 2, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".
 

Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) acest lucru, Biroul "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens".

Potrivit lui, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.

Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22