Pe aceeași temă
BNR a decis miercuri sa coboare dobanda cheie de la 10,25% la 10%, dar va mentine nivelul actual pentru rezervele minime obligatorii, adica 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta.
Reducerea dobanzii cheie era prognozata si de analistii economici, ca de altfel si reducerea nivelului rezervelor obligatorii, dar ultima masura nu a fost luata de BNR.
Reducerea dobanzii cheie este prima masura de acest gen pe care a luat-o BNR dupa un an si sapte luni.
In 2007 dobanda cheie fusese redusa de la 7,25% la 7%, dar din acel moment a crescut in mod constant, atingand pragul de 10,25%, valabil pana miercuri, 4 februarie 2009.
Aceasta masura poate insemna debutul unei perioade de relaxare a politicii monetare, reducandu-se, astfel, presiunea asupra inflatiei. Aceasta relaxare intervine dupa o lunga perioada de politica monetara mai stricta, cand dobanda cheie a crescut in mod sustinut.
Aceasta presiune exercitata de BNR, dublata de criza economica si financiara, a redus presiunea cererii, incetinid si creditarea. Spre finele anului trecut, BNR a inasprit si conditiile creditarii populatiei.
Coborarea dobanzii cheie va duce la coborarea dobanzii de facilitate de credit (lombard) de la 14,25% la 14%, iar cea de facilitate de depozit coboara de la 6,25% la 6%.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si a aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, raport care va fi prezentat intr-o conferinta de presa pe data de 6 februarie.
In cadrul aceleiasi conferinte va fi facut public si calendarul pentru urmatoarele 12 luni referitor la intalnirile Consiliului de Administratie al BNR, intalniri dedicate politicilor monetare, anunta NewsIn.
Miercuri, in jurul orei 17, va fi dat publicitatii un comunicat detaliat privind deciziile de politica monetara.