Economia globală în pragul unei noi crize? Scăderea drastică a burselor, primul semn?

B. N. | 02.08.2011

Pe aceeași temă

Joi, bursa americana a închis cu o scădere record, iar vineri dimineaţa bursele asiatice erau măturate de acelaşi val de scăderi. Alertaţi de semnele unei noi posibile crize, liderii Chinei şi Japoniei fac un apel la o urgentă cooperare, iar între liderii europeni (Sarkozy, Merkel, Zapatero şi Trichet) au loc discuţii telefonice pe aceeaşi temă. Cam acestea sunt elementele agendei economice ale acestui sfârşit de săptămână, care au dus la revenirea din concediu a lui Olli Rehn care urmează să organizeze o conferinţă de presă la Bruxelles.

Cele două mari puteri Asiatice (China şi Japonia) au invitat marile economii să colaboreze pentru a stopa căderea pieţelor bursiere, care au înregistrat scăderi record datorită neîncrederii în măsurile luate de SUA pentru a evita o nouă recesiune. Cele două state pot fi grav afectate de o revenire a recesiunii în SUA, întrucât ambele au expuneri foarte mari în SUA şi în zona euro, existând pericolul unei contagiuni majore.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, tot din aces motiv, va avea discuţii cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, urmând apoi să discute şi cu Jean-claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice, şi-a întrerupt concediul pentru a reveni la Bruxelles, unde va organiza o conferinţă de presă.

Ministrul de Finanţe japonez, Yoshihiko Noda, a insistat că este necesar ca să se discute deschis despre ceea ce se întâmplă cu adevărat pe pieţele valutare, despre criza datoriilor europene şi despre probemele SUA.

Joi, preşedintele Băncii Centrale Europene a ţinut un discurs despre situaţia finaciară din zona euro, dar discursul său, deşi aşteptat cu nerăbdare, nu a reuşit să calmeze pieţele financiare, mai ales că ele au înregistrat tulburări majore din cauza faptului că planurile de salvare ale statelor nu au adus ameliorări, ci doar a fost o amânare a unui deznodământ care se poate identifica cu o criză majoră pe pieţele financiare din toată lumea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22