Ședința CEx al PSD a fost convocată. Soarta premierului Tudose va fi decisă luni în partid

Dora Vulcan | 13.01.2018

După ce mai multe voci sonore din PSD au cerut convocarea de urgență a CEx al PSD, programată abia pentru sfârșitul lunii, la finalul turneului în Moldova al liderului PSD, aceasta a fost într-un final convocată oficial pentru luni.

Pe aceeași temă

 

 

 

Se pare că liderii social-democrați au decis ca luni să decidă soarta premierului Mihai Tudose, potrivit informațiilor Digi24.  Convocarea unei şedinţe de urgenţă la PSD în care să se tranşeze conflictul dintre preşedintele partidului şi premier a fost cerută tot mai insistent în partid. Urmează să fie convocați vicepreședinții partidului și liderii de filiale pentru pentru ca luni să aibă loc Comitetul Executiv Național.

 

 

 Sâmbătă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat întrunirea urgentă a Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD pentru „a tranşa criza politică”. Firea susţine că indiferent de soluţia care va rezulta din şedinţa CEx, este categoric mai bună decât actuala instabilitate. Acesteia i s-au alăturat vicepreședinții Rovana Plumb și Ecaterina Andronescu, dar și senatorul PSD Claudiu Manda , deputatul Cătălin Rădulescu și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. În ceea ce-l privește pe Liviu Dragnea, cel puțin la nivel declarativ, el se opune acestei propuneri. El s-a rezumat doar să-i transmită, de la Bacău, o amenințare voalată lui Mihai Tudose, spunând că ”speră” că va mai rămâne premier. Amenințare și declarație de putere pe care tocmai și-o reconsideră în turneul său pe la organizațiile din Moldova ale PSD. 

 

 

Conflictul Dragnea-Tudose: Manda și Firea susțin și ei convocarea de urgență a CEx al PSD 

 

Tot mai mulți lideri ai PSD cer convocarea CEx național al partidului pentru tranșarea situației tensionate dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose. După Cătălin Rădulescu și Dumitru Buzatu, primarul Gabriela Firea și senatorul Claudiu Manda cer și ei convocarea forului de decizie.

 

 

Parte într-un conflict cu premierul Tudose, în care l-a antrenat și pe soțul ei, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, primarul de la Capitală Gabriela Firea spune că nu poate sta indiferentă deși este preocupată ”primordial” de problemele Capitalei. Ea invocă încetinirea motoarelor administrației central și locale de pe urma conflictului Dragnea- Tudose. Pentru edilul de la Capitală ”romanii merita ca toate eforturile noastre sa se indrepte catre rezolvarea problemelor cu care se confrunta in spitale, scoli, nevoia de siguranta a cetatenilor, o infrastructura moderna.” Și pentru Claudiu Manda, tot românii sunt cei care au de pierdut de pe urma netranșării în regim de urgență a acestui conflict. ”Romanii asteapta de la noi predictibilitate si stabilitate, asteapta punerea in aplicare a programului de guvernare asumat”, este de părere  șeful comisiei parlamentare de control al SRI. 

 

 

 ”Privesc si eu cu ingrijorare ceea ce se intampla in viata politica de cateva zile. Nu pot fi indiferenta, chiar daca sunt preocupata primordial de problemele Capitalei. Observ ca motoarele administratiei publice centrale si locale au incetinit.. este o reactie organica la criza politica.

Cei care suntem, inca, responsabili pentru ceea ce se intampla cu Romania trebuie sa actionam urgent in sensul reinstaurarii unui climat politic la standarde europene, de profesionalism, rigoare, civilizatie, valori comune de respect fata de Constitutie si legile tarii.

Romanii merita ca toate eforturile noastre sa se indrepte catre rezolvarea problemelor cu care se confrunta in spitale, scoli, nevoia de siguranta a cetatenilor, o infrastructura moderna.

Copiii nostri merita sa le garantam o tara sigura, in care pacea, protectia, si echilibrul social sunt prezente normale in viata lor.

De aceea, cred ca trebuie sa ne intalnim urgent intr-o sedinta a Comitetului Executiv National pentru a transa criza politica. Apoi, sa ne reintoarcem urgent la munca.

Orice solutie va reiesi din dezbaterea CexN va fi mai utila pentru tara decat instabilitatea actuala.

Dumnezeu sa ne dea tuturor dreapta judecata si patriotism”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

Și Manda este de aceeași părere: 

 

 ”Consider ca trebuie convocat cât mai repede Comitetul Executiv National al PSD. Situația din ultimele zile nu poate așteapta pana la CExN de la Iași.

Romanii așteaptă de la noi predictibilitate și stabilitate, așteaptă punerea in aplicare a programului de guvernare asumat.

Guvernul trebuie sa funcționeze ca o echipa unita și sa își duca la îndeplinire obiectivul votat de Parlament: o viața mai buna pentru romani”, scrie Manda pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

Și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, crede că ședința CEx nu mai poate fi amânată. El a declarat, vineri seară, la Antena 3, că mai mulţi colegi de partid i-au cerut să-i solicite liderului PSD, Liviu Dragnea, convocarea imediată a CEX.

 

 

”Nu sunt un fan al domnului Liviu Dragnea, sunt un fan al PSD. Nu cred că are nevoie de aliaţi în momentul acesta, ci de oameni conştienţi de situaţia care s-a creat în partid. Colegii m-au rugat să-i transmit domnului Dragnea solicitarea de a convoca imediat CEX în zilele următoare, luni, marţi, pentru a lămuri situaţia dn partid”, a spus Buzatu. ”Raportul dintre Guvern şi partid, ruptura evidentă care se creează şi riscă să se adâncească, o autonomizare a premierului în raport cu majoritatea care-l susţine - ar fi suficiente motive pentru convocarea forului lărgil de decizie, este de părere Buzatu. 

 

 

Rădulescu-mitralieră cere CEx al PSD retragerea sprijinului pentru echipa Tudose-Ciolacu

 

 

Şi deputatul PSD Cătălin Rădulescu a solicitat întrunirea urgentă a CEX pentru a discuta despre o eventuală schimbare a Guvernului după „ieşirea necontrolată şi nestatutară” a premierului Tudose şi insubordonarea sa faţă de deciziile partidului.

 

 

Deputatul Cătălin Marian Rădulescu-mitralieră cere întrunirea de urgență a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, abia întrunit recent, pentru retragerea sprijinului politic acordat echipei Tudose - Ciolacu, aflată în fruntea Executivului.

 

 

"Bravo, Carmen Dan, şah mat! Ca membru vechi, al partidului meu, PSD , solicit întrunirea de urgenţă a CEX -ului, pentru a hotărî , dacă, după ieşirea necontrolată şi nestatutară a premierului Tudose, mai susţinem echipa Tudose -Ciolacu la guvernare, şi dacă dupa ieşirile repetate în mass-media, contrare poziţiilor partidului, şi insubordonarea faţă de deciziile partidului, mai pot fi menţinuţi în funcţie, aceşti doi colegi, care nu au înţeles nici în ultimul ceas, că nu au ajuns prin niciun concurs în aceste funcţii, ci au fost puşi acolo de către partid şi ca să realizeze programul partidului", a scris Rădulescu, deputat PSD, în mesajul postat joi seara pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.

 

El adaugă că echipa Tudose-Ciolacu a afectat imaginea PSD în rândul electoratului social-democrat.

 

"Gravitatea susţinerii şefului Poliţiei Române, care e vinovat de foarte multe lucruri (care au culminat cu pedofilul poliţist, cunoscut de către acest domn Despescu ), asumat de colegul Ciolacu, mă determină să solicit CEX -ului cât şi colegilor parlamentari PSD retragerea sprijinului politic pentru echipa formată din colegii noştrii Tudose -Ciolacu, pentru afectarea imaginii partidului nostru în rândul electoratului PSD , pentru scandalurile repetate în spaţiul mediatic, pentru atacurile repetate împotriva unor colegi miniştrii (Rovana Plumb, Sevill Shaideh, Carmen Dan, Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea ), pentru insubordonarea faţă de deciziile partidului şi faţă de Preşedintele partidului, pentru nedemiterea consilierului personal al premierului Tudose, domnul Piperea , care a cerut schimbarea preşedintelui Dragnea, şi pentru neasumarea legilor justiţiei. Nu am câştigat simpatia a milioane şi milioane de cetăţeni ai României , ca nişte colegi să ne facă să pierdem în fiecare zi şi să ne afecteze sistematic imaginea", mai spune deputatul PSD.

 

 

 Cătălin Rădulescu și-a dezactivat pagina de Facebook după ce postarea sa a fost publicată de agenția națională de știri. 

 

 

Liviu Dragnea, amenințare voalată: „Eu încă sper ca Tudose să rămână prim-ministru. Punct.”

 

 

Liviu Dragnea a fost solicitat să comenteze propunerea făcută de deputatul Cătălin Rădulescu, de a retrage sprijinul politic pentru echipa Tudose-Ciolacu, solicitând întruniraea de urgență a Comitextului Executiv al PSD.

 

„Am citit. Eu încă sper ca Tudose să rămână prim-ministru. Punct”, a spus Dragnea pe un ton amenințător, citat de Digi 24. 

 

 

 

 

 

Liderul PSD face zilele acestea un turneu în judeţele din Moldova, pentru a se întâlni cu şefii de organizaţiilor teritoriale. Discuţiile au loc înaintea şedinţei Comitetului Executiv al partidului, programată să aibă loc la Iași, unde premierul Mihai Tudose este aşteptat să vină cu propuneri concrete de restructurare a Guvernului.

 

 

 

Se așteaptă ca la Comitetul Executiv Național de la finalul lunii să se voteze dacă va exista o restructurare a Guvernului, variantă pe care Liviu Dragnea nu o susține, dar pe care o promovează premierul Mihai Tudose. O altă temă de discuție este aceea a organizării unui congres extraordinar al partidului pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, congres cerut de președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, dar cu care Dragnea nu este de acord.

 

 

Întâlnirile vin, de asemenea, la câteva zile după ce Bădălău le-a dat colegilor din partid o scrisoare în care vorbește despre „șubrezirea democrației interne” în PSD. Liviu Dragnea a spus că este vorba despre „un document bun”, care va fi discutat la următorul CExN al PSD.

 

 

Context:

 

 

Conflictul șefului PSD Liviu Dragnea cu premierul Mihai Tudose a început încă de la finele anului trecut și s-a manifestat ca unul de reîmpărțire a puterii în PSD și de preluare a controlului asupra guvernului, a continuat anul acesta cu solicitarea premierului de restructurare a guvernului și a explodat odată cu diferendele pe care Tudose le-a avut cu protejata lui Dragnea, ministrul de Interne Carmen Dan, avute între cei doi pe tema demiterii șefului Poliției, ca o consecință a administrării cazului polițistului pedofil. Între timp, Tudose a acuzat-o pe Dan că l-a mințit și i-a cerut demisia, pe care ministrul Dan a anunțat joi seară că refuză să și-o dea pentru că ea este numită la guvern de partid. Amenințarea voalată de vineri a liderului PSD la adresa lui Tudose este ultimul act al acestui conflict întins pe câteva luni și care pare o reeditare a celui cu fostul premier, Sorin Grindeanu, demis prin moțiunea de cenzură inițiată de propriul partid. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22