Fostul deputat Cristian Rizea a fost extrădat în România. Este condamnat la închisoare cu executare

Redactia | 28.04.2023

Fostul deputat Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău și a fost extrădat în România. Rizea are o condamnare de 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Pe aceeași temă

„În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmeaza să fie introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, se precizează în comunicatul Poliției Române.

După ce a fost condamnat pentru corupție în 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit la Chișinău. Rizea a fost reținut la Chișinău și a fost extrădat în România. 

Rizea  a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 15 ani, transmite Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne.

„Conform procedurilor legale, străinul a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM. Amintim că, declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.Măsura în cauză se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate supra”, se precizează în comunicatul oficial al Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor din Moldova.

La începutul lunii martie, fostului deputat PSD Cristian Rizea, fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat pentru corupție, i s-a respins cererea de azil politic în Republica Moldova, printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție de la Chișinău, scrie Ziarul de Gardă.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat în martie că nu-i vor oferi lui Rizea azil politic.

Cristian Rizea a publicat o carte, „Spovedania lui Rizea”, în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au „jefuit România”.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, el fugind în Republica Moldova.

Amintim că în noiembrie 2020 fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea. ​Dodon susținea că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, că i-o va retrage și-l va extrăda în România.

În aceeași zi, Poliția a anunțat că Rizea a fost reținut și audiat la Chișinău, iar în 4 noiembrie ministerul român al Justiției anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova pentru extrădarea fostului deputat Cristian Rizea. Pe 6 noiembrie 2020, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea.

În februarie 2021, Cristian Rizea a fost eliberat pe motiv că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extradată.

Rizea are probleme cu legea și în Republica Moldova, acolo unde autoritățile i-au deschis mai multe dosare de urmărire penală.

Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22