Fostul director general al BRD, la DIICOT. Sorin Popa e audiat in dosarul creditelor frauduloase

T.d. | 09.07.2015

Pe aceeași temă

Fostul director general al BRD, Sorin Popa, este audiat de procurorii DIICOT, joi dimineata, in dosarul presupuselor credite frauduloase, transmite Digi24. Popa da explicatii in problema care ii vizeaza si pe Remus Truica, alaturi de fostul senator Sorin Rosca-Stanescu.

Dosarul vizeaza un numar de 17 credite presupus frauduloase incheiate in 2008 si ii mai are in vedere si pe omul de afaceri Adrian Sarbu, precum si fosti si actuali directori in BRD.

Minciuna are picioare scurte, iar frica naste monstri”, a fost reactia lui Sorin Popa la intrarea in sediul DIICOT, sustinandu-si nevinovatia, arata Agerpres.

Procurorii DIICOT sustin ca in cursul anului 2007 conducerea executiva a BRD a initiat si constituit un grup infractional organizat cu scopul acordarii de credite – cu incalcarea normelor in vigoare – catre persoane fizice si/sau societati comerciale. Anchetatorii vorbesc de inselaciune in acest caz.

Astfel, majoritatea creditelor presupus frauduloase ar fi ajuns la Remus Truica. 15, mai exact, fara indeplinirea conditiilor necesare. El e acuzat de DIICOT de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, Truica a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de 35 milioane euro. 

Prejudiciul stabilit de anchetatori in acest dosar se ridica la peste 43 de milioane de euro.

In acelasi dosar, fosta sotie a lui Truica, Irina, este urmarita penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

Totodata, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se afla fostul senator Sorin Rosca-Stanescu, omul de afaceri Adrian Sarbu, precum si fosti si actuali directori ai BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Stefanescu Gavrilescu, Dana Bajescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

DIICOT mai arata ca doi dintre liderii gruparii s-au folosit de functiile detinute in cadrul BRD pentru a racola si controla activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, persoane care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din credite nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22