Frans Timmermans i-a transmis lui Dăncilă că OUG pentru contestația în anulare e „linia roșie”.

Laurentiu Gheorghe | 15.02.2019

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis săptămâna trecută lui Dăncilă că adoptarea unei OUG care să anuleze deciziile completurilor de 5 ÎCCJ din 2014 până în 2018 ar fi o „linie roșie”.

Pe aceeași temă

Dăncilă l-a anunțat pe Timmerans că Guvernul are în proiect adoptarea ordonanței într-o proximă ședință de guvern. În acest moment există un mare semn de întrebare legat de posibilitatea ca guvernul să adopte sâmbătăt, prin OUG, mai multe modificări în justiție, scrie G4Media.ro, citând surse politice.

Potrivit surselor G4Media.ro, Timmermans a avertizat-o pe Dăncilă că o asemenea ordonanță de urgență ar elibera practic toți marii corupți condamnați în ultimul an, situație inacceptabilă pentru Comisia Europeană, și i-a spus că trecerea unei asemenea ”linii roșii” va avea consecințe politice. Nu e clar totuși ce instrumente are la îndemână Comisia Europeană pentru a sancționa un asemenea derapaj.

Dăncilă s-a întâlnit cu Timmermans la Bruxelles pe 7 februarie, premierul declarând la Antena 3 că i-a explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vrea să dea OUG pentru completele de 5 judecători.

Potrivit surselor G4Media.ro, până la ora publicării articolului, în jurul prânzului, la CSM nu era înregistrat nici un proiect de ordonanță de urgență. Pentru a putea fi adoptate în ședința de guvern de vineri eventualele proiecte de OUG, ar trebui să fie îndeplinită condiția formală a sesizării CSM. Guvernul nu este obligat să stea după aviz, ci este suficient dacă trimite proiectele de OUG la CSM pentru a îndeplini formalitatea legală.

Nici pe ordinea de zi a ședinței de guvern care va avea loc vineri nu este anunțat public vreun proiect de ordonanță având ca domeniu justiția. Pe de altă parte, ordinea de zi poate fi suplimentată oricând, chiar în timpul ședinței.

Potrivi surselor G4Media.ro, în ultimele zile au existat mai multe discuții cu ministrul justiției, Tudorel Toader, prin care liderii coaliției au încercat să-l convingă să promoveze OUG referitor la extinderea perioadei de contestație în anulare în cazul completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte, dar și alte modificări la legile justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22