Gabriela Firea apelează la Iohannis și SRI pentru a clarifica problema infestării apei potabile

Laurentiu Gheorghe | 31.01.2019

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunță că i-a scris președintelui Klaus Iohannis despre situația de la Apa Nova și că a cerut SRI și CSAT să facă verificări pentru a lămuri situația apei potabile.

Pe aceeași temă

Afirmațiile contradictorii ale autorităților cu privire la potabilitatea apei de la robinet în capitală după ce Apa Nova a hiperclorinat apa, acuzând o contaminare cu amoniu a râului Argeș, au determinat-o pe Firea să ceară verificări suplimentare. Firea spune că cine a dezinformat populația "trebuie să plătească".

Gabriela Firea a anunțat în ședința Consiliului General al Municipiului București că, în condițiile în care declarațiile Apa Nova și ale Ministerului Sănătății privind potabilitatea apei sunt contradictorii, a trimis o scrisoare către președintele Klaus Iohannis, SRI și CSAT.

"În acest moment avem două tipuri de analize și două tipuri de declarații. Analiza operatorului de apă - sancțiune penală dacă dezinformează primăria sau populația și rapoartele de la DSP, despre care Apa Nova spune că nu s-au prelevat probele din toate punctele și doar din câteva. Pentru a nu exista niciun dubiu, mă adresez instituțiilor competente și cine a greșit și a dezinformat populația să plătească. Dacă cumva operatorul de apă a greșit, cu siguranță voi demara procedurile de reziliere a contractului, dacă DSP nu a luat probele din punctele indicate și s-a transmis panică prin aceste măsurători (...) Eu cred că președintele țării, pentru că este și președintele CSAT, cât și din partea SRI vom primi cele mai corecte informări și vom ști ce s-a întâmplat în această perioadă”, a declarat Gabriela Firea, citată de Mediafax.

Ministerul Sănătăţii a anunțat, miercuri seară, că recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală, după ce analizele de laborator au arătat că s-a folosit clor peste limita legală la tratarea apei în urma unei poluări cu amoniu produse pe râul Argeş. Direcţia de Sănătate Publică a primit, în cursul zilei de miercuri, de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6, sesizări privind calitatea apei potabile.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, dar susţineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

Declarațiile contradictorii privind potabilitatea apei au continuat joi.

Primarul Gabriela Firea a anunțat în această dimineață că trimite Corpul de control pentru a verifica dacă apa furnizată de Apa Nova este potabilă sau nu și ce s-a întâmplat în ultimele zile."Cred că este treaba organismelor statului să verifice dacă avem de a face cu informații menite să alerteze inutil populația", a declarat Firea, după ce Ministerul Sănătății le-a cerut bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet, care miroase puternic a clor, pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. Mai mult, Gabriela Firea a susținut că dacă cineva riscă să mintă, contractul cu Apa Nova poate fi reziliat. La rândul lor, reprezentanții Apa Nova au susținut că apa furnizată bucureștenilor este potabilă.

Savin Mihai, director adjunct al Apa Nova, prezent la ședința de Consiliu General, a declarat că apa furnizată este potabilă.

”Rezultatele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie nu indică depășiri ale clorului. În fapt a existat o depășire pe râul Argeș a indicatorului amoniu. Măsură cea mai urgență sau rapidă a fost creșterea dozei de clor, care a dat în numite puncte din Sectorul 6 un miros de clor. Ulterior am trecut la alimentarea orașului București preponderent din râul Dâmbovița. Monitorizăm permanent ce se întâmplă în rețeaua de distribuție. Apa este potabilă și bună de folosit. Nu cunoaștem pe ce se bazează afirmațiile Ministerului Sănătății, nu am primit nicio notificare. Nu există niciun pericol pentru sănătatea publică”, a declarat directorul Apa Nova.

Ulterior, Sorina Pintea a susținut că Ministerul Sănătății a cerut ieri firmei Apa Nova să publice pe propriul site o adresă în care să informeze că apa distribuită în sectoarele 5 și 6 conține clor peste limitele legale, iar acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat joi ministrul Sorina Pintea. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătății a făcut, miercuri seară, bucureștenilor recomandarea să nu folosească apa care miroase puternic a clor. Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății nu a afirmat că apa nu este potabilă, ci recomandarea a fost la prudență în folosirea acesteia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22