Grecia. Premierul Alexis Tsipras vorbeste despre posibilitatea organizarii de alegeri legislative anticipate

T.d. | 29.07.2015

Pe aceeași temă

Situatia din parlamentul de la Atena e incerta in ce priveste majoritatea, iar organizarea de alegeri legislative anticipate nu trebuie exclusa, a atras atentia miercuri premierul Alexis Tsipras.

Executivul elen s-ar putea gasi in situatia in care va trebui sa organizeze alegeri legislative anticipate in cazul in care nu va recastiga majoritatea parlamentara pierduta la ultimele doua voturi din Legislativ asupra reformelor cerute de creditori.

Chiar premierul de stanga radicala Alexis Tsipras a atras atentia in acest sens.

As fi ultima persoana care sa aiba un motiv sa doreasca alegeri daca am avea o majoritate parlamentara garantata (…). Daca nu avem o majoritate parlamentara, vom fi obligati sa organizam alegeri”, a spus Tsipras, potrivit AFP si DPA, citate de Agerpres.

Declaratia premierul grec trebuie pusa in contextul divergentelor din cadrul principalului partid de guvernamant Syriza. Comitetul central al formatiunii urmeaza a se intruni joi, in incercarea de a tempera disputa cu privire la acceptarea sau respingerea unui al treilea plan de asistenta financiara din partea creditorilor internationali.

Cativa membri ai formatiunii de stanga radicala au cerut Executivului Tsipras sa nu continue negocierile cu troica, fapt ce a determinat secretariatul politic al Syriza sa convoace comitetul central.

De cealalata parte, Alexis Tsipras a intarit luni ideea ca Executivul pe care il conduce nu are o alta optiune viabila in actualul context economic, iar un nou acord pentru un program de asistenta financiara este indicat.

Premierul a propus si un congres extraordinar al formatiunii, in septembrie, pentru dezbaterea acestei probleme.

In 13 iulie, liderii zonei euro au reusit sa atinga un acord cu Atena pentru negocierea unui al treilea program de aistenta financiara, fapt ce ar permite ramanerea Greciei in zona monedei unice europene.

Grecia se gaseste sub presiunea unei datorii totale de peste 320 de miliarde de euro. 65% din aceasta suma revine unor tari din zona euro si FMI, in timp de 8,7% trebuie dati Bancii Centrale Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22