Gripa porcina - OMS a ridicat nivelul alertei la 5. Pandemia este inevitabilaUPDATE: Un tanar din Arad, intors din Portugalia, suspect de gripa porcina

Fara Autor | 30.04.2009

Pe aceeași temă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat miercuri seara nivelul alertei pandemice la 5 din 6, faza care arată că "pandemia este iminentă". "Acest virus este de tip nou, foarte imprevizibil", a subliniat Chan. "Toate ţările trebuie să-şi activeze imediat planul de pregătire pandemică", a cerut directorul OMS.

"Am decis să ridic nivelul alertei pandemice în legătură cu gripa de la nivelul 4 la nivelul 5", a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, într-o conferinţă de presă pe tema epidemiei de gripă porcină care a ucis 159 de oameni în Mexic şi s-a răspândit în Statele Unite, unde a provocat decesul unui copil de doi ani, Canada, Europa, Israel şi Noua Zeelandă, chiar şi în Africa.

Potrivit OMS, dacă faza 4 - decretată luni - indica un grad ridicat de risc, faza a 5-a a alertei pandemice este declanşată când există o răspândire susţinută a virusului de la om la om în cel puţin două ţări ale aceleiaşi regiuni.

"Chiar dacă majoritatea ţărilor nu vor fi afectate în acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal puternic că o pandemie este iminentă şi că timpul pentru a finaliza organizarea, comunicarea şi aplicarea măsurilor planificate de prevenire este scurt", potrivit OMS.

Decizia a fost luată după consultări intense cu experţi şi după analizarea răspândirii virusului în şi din Mexic, fiind motivată de existenţa unor focare de boală, în afara cercurilor familiale sau şcolare, în mai mult de două ţări ale aceleiaşi regiuni, scrie NewsIn.  Experţii au constatat într-adevăr existenţa cazurilor de transmitere a bolii de la om la om nu numai în Mexic, ci şi în Statele Unite, a explicat Chan.

Schimbarea nivelului alertei indică guvernelor că trebuie să ia masuri serioase, sa facă stocuri de medicamente antivirale, cum ar fi Tamiflu, produs de Roche Holding AG, şi Relenza, produs de GlaxoSmithKline, iar industria farmaceutică trebuie să-şi accelereze eforturile pentru a crea un vaccin care să lupte împotriva noii tulpini de gripă porcină.  Mai multe laboratoare, între care grupul farmaceutic elveţian Novartis şi cel francez Sanofi Pasteur, au anunţat că au fost contactate de OMS. Însă, potrivit unui responsabil american cu rang înalt din domeniul sănătăţii, un vaccin nu are cum să fie disponibil înainte de luna septembrie.

OMS a spus că dispune de circa 3,5 milioane de doze de Tamiflu, în timp ce laboratorul Roche estima recent că 220 de milioane de pilule sunt disponibile în diferite părţi ale lumii.

În afară de pregătirea pentru producerea de vaccinuri, faza 5 este însoţită în principiu de măsuri de izolare la domiciliu a persoanelor atinse de boli respiratorii, de revizuirea orarelor de lucru şi de închiderea şcolilor. Statele au obligaţia de a aprecia gravitatea situaţiei pe teritoriul lor şi de a aplica, în funcţie de aceasta, măsurile pe care le consideră adecvate. "Şi indivizii pot avea o contribuţie esenţială, rămânând în casă, dacă sunt bolnavi, spălându-se pe mâini şi punând mâna la gură când tuşesc", a spus Chan care a recomandat, inclusiv la Geneva, evitarea salutului prin sărut sau prin îmbrăţişări călduroase.

Ridicarea alertei semnalează, de asemenea, că e puţin probabil ca virusul să se estompeze şi că ar putea reprezenta o ameninţare prelungită la adresa sănătăţii publice.

"Acum, problema care se pune este la ce nivel va circula şi cât de uşor se va transmite" virusul, a declarat un expert în sănătate publică.

"Acest virus este de tip nou, foarte imprevizibil", a subliniat Chan. "Toate ţările trebuie să-şi activeze imediat planul de pregătire pandemică", a cerut directorul OMS.

În schimb, Margaret Chan a repetat că organizaţia pe care o conduce nu recomandă închiderea frontierelor, nici restrângerea circulaţiei persoanelor şi bunurilor. Ea a repetat că nu este niciun pericol în consumul cărnii de porc.

"Partea bună este că lumea este mai bine pregătită pentru o pandemie de gripă decât în orice moment al istoriei. Măsurile luate din cauza ameninţării virusului gripei aviare H5N1 au fost o investiţie, iar acum beneficiem de pe urma ei. Pentru prima oară în istorie, putem urmări evoluţia unei pandemii în timp real", a relevat Margaret Chan, care a mulţumit ţărilor care dau dovadă de transparenţă şi fac publice rezultatele investigaţiilor lor.

"Noile boli sunt, prin definiţie, prea puţin descifrate. Virusurile gripei sunt cunoscute pentru mutaţiile rapide pe care le suferă şi pentru evoluţiile impredictibile. OMS şi autorităţile sanitare din ţările afectate nu vor avea toate răspunsurile imediat", a avertizat Chan. "Toate ţările trebuie să rămână la un nivel ridicat de alertă ca în cazul focarelor neobişnuite de boli asemănătoare gripei sau pneumoniei severe", a precizat Chan. "Măsurile eficiente şi esenţiale includ monitorizarea sporită, depistarea timpurie şi tratamentul cazurilor, precum şi control infecţios în toate unităţile sanitare", a adăugat directorul OMS.

"Cea mai mare întrebare care se pune acum ese cât de severă va fi pandemia, mai ales acum, la început. Este posibil ca spectrul clinic complet al acestei boli să evolueze către o boală severă", a arătat Margaret Chan.

"Trebuie să ne păstrăm însă calmul, pentru a continua să gestionăm această problemă în mod raţional", a spus Chan, în încercarea de a risipi o evenutală panică determinată de anunţul pe care tocmai l-a făcut.

Gripa se raspandeste cu repeziciune

În Statele Unite, un băieţel de origine mexicană, în vârstă de 23 de luni, care venise la tratament în SUA a murit în Texas din cauza virusului mutant A/H1N1, o combinaţie inedită de tulpini de virusuri de origine aviară, porcină şi umană. A fost primul deces confirmat în Statele Unite şi primul înregistrat în afara graniţelor Mexicului.

Epidemia este "îngrijorătoare" şi cere "un maxim de precauţii", a declarat preşedintele Barack Obama. Texasul a devenit miercuri cel de-al doilea stat american care a decretat stare de urgenţă din cauza epidemiei, după California, unde un soldat american a fost contaminat cu noul virus al gripei porcine, iar alţi 30 sunt plasaţi în carantină ca măsură de precauţie.

Statele Unite, unde zece state sunt afectate de epidemie, au recomandat bolnavilor să rămână acasă timp de cel puţin şapte zile fără să decreteze însă o carantină la scară mare.

În Mexic, acolo unde s-a dezvoltat virusul, bilanţul deceselor confrimate este de şapte, iar cel al deceselor suspecte de 159, potrivit ministrului sănătăţii, Jose Angel Cordova. Miercuri au fost depistate 23 de noi cazuri.

Austria a devenit miercuri cea de-a zecea ţară afectată de epidemie. Vecina sa, Germania, a confirmat, la rândul său, trei cazuri de gripă porcină.

Marea Britanie a anunţat trei noi cazuri de boală, în total cinci, iar Spania, ţară cu o semnificativă comunitate românească, numără zece cazuri confirmate, între care unul depistat la un bolnav care nu a călătorit în Mexic.

În afară de Mexic, ţările cele mai afectate sunt Statele Unite, cu cel puţin 91 de cazuri confirmate, Canada (19) şi Noua Zeelandă cu trei cazuri confirmate din 14 foarte probabile. Epidemia a atins, în plus, Israel (două cazuri confirmate) şi Costa Rica (două cazuri).

OMS, care a putut confirma 148 de cazuri atestate în lume, dintre care opt mortale, nu are cunoştinţă de nicio persoană contaminată de la porci (aşa-numita victimă "zero"), a precizat directorul adjunct al OMS, Keiji Fukuda. "Se pare că este vorba despre un virus care se transmite de la o persoană la alta", a explicat el.

Numeroase ţări verifică, pe de altă parte, zeci de cazuri suspecte în rândul călătorilor care se întorc din Mexic sau Statele Unite - este cazul Franţei, care a înregistrat două cazuri în privinţa cărora suspiciunile sunt ridicate.

Pe continentul african, până acum cruţat, două cazuri suspecte sunt examinate în Africa de Sud.

Brazilia a anunţat miercuri pentru prima dată existenţa a două cazuri suspecte de gripă porcină.

Deşi OMS nu recomandă restricţii la călătorii, Franţa a cerut UE să-şi suspende zborurile către Mexic. Parisul, ca şi Londra, Haga, Roma şi Ottawa sau Bucureşti îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în Mexic.

Propunerea franceză va fi discutată joi la Bruxelles, după ce miniştrii transporturilor din UE au avut miercuri o reuniune în Republica Cehă.

In Romania nu s-a semnalat niciun caz de imbolnavire, iar autoritatile au anuntat masurile care vor fi luate: pregatirea unor sectii izolate la spitalele de boli infectioase si controlul la aeroporturi. Cu toate acestea, controlul pare a fi superficial in comparatie cu alte tari, unde celor intrati in tara li se ia temperatura, in Romania acestia fiind doar chestionati asupra starii de sanatate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22