Guvernul adopta pe sest ordonanta care afecteaza salariatii. Cartel ALFA: Habar n-am avut!

E.b. | 17.11.2017

Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel ALFA, care reprezinta interesele a circa 800.000 de angajati din sectorul public si privat, habar n-a avut de faptul ca Guvernul Tudose a adoptat in urma cu 10 zile OUG 82, care priveste salariatii si, implicit, sindicatele.

Pe aceeași temă

 

Aceast ordonanta introduce obligativitatea renegocierii contractelor colective de munca pana la 20 decembrie si spune ca actul normativ este atacabil.


OUG 82 a fost adoptata de Guvernul Tudose in sedinta din 8 noiembrie, dar nu s-a stiut ce contine pana pe 17 noiembrie, atunci cand publicarea ei in Monitorul Oficial nr. 902 a fost semnalata de presa. Si asta cu toate ca, intre timp, a mai avut loc o sedinta de guvern, miercuri, iar premierul Tudose a discutat in acea dimineata cu sindicatistii din CNSLR Fratia, care ameninta cu greva generala.


Odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial, joi, ordonanta de urgenta a intrat in vigoare. 

 

 

"Nu am auzit pe nimeni sa fi stiut"
 

 

Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel ALFA a declarat ca abia vineri dimineata a aflat despre respectiva ordonanta, din presa.

 

"Am vazut-o, dar pe la noi n-a trecut. Habar nu aveam de ea, recunosc. Pot sa spun ca subiectul ne intereseaza, am aflat astazi de dimineata de la Profit.ro si am dat-o si in retea, la colegi. Si va marturisesc ca nu am auzit pe nimeni sa fi stiut. Acum o ora am vazut textul. L-am dat la Departamentul Juridic sa il analizeze", a declarat Bogdan Hossu, conform ziare.com


Intrebat daca a mai procedat asa Guvernul Tudose si cu alte acte normative, presedintele Cartel ALFA a raspuns: "Guvernul Tudose, nu, dar cu alte guverne am mai patit chestiunea asta".


"Problema este ca ordonanta de urgenta e atacabila, pentru ca nu a trecut prin circuitul normal. Eu nu stiu sa fi fost trecuta nici macar prin Consiliul Economic si Social, iar aceasta obligativitate a traseului e prevazuta de lege. In mod normal, trebuia trecuta si prin Comisia de Dialog Social, dar eu va spun ce e normal, nu spun ca asta se si practica, sunt doua lucruri diferite", a comentat ironic Bogdan Hossu.


Dupa o prima lectura ad-hoc a textului ordonantei, presedintele CNS Cartel ALFA a evidentiat faptul ca apar mai multe probleme, una dintre cele mai importante fiind aceea ca actul normativ se aplica doar in cazul intreprinderilor unde exista contracte colective de munca.


"In general, in intreprinderile mari, in marea majoritate, nu spun ca in toate, exista contracte colective de munca. Problema e ca 42% dintre salariatii Romaniei sunt in intreprinderi mici, cu 1-49 de angajati. Contract colectiv nu se incheie, in cel mai bun caz, decat de la 21 de salariati in sus, dar e greu, conform legislatiei actuale, sa ai 15 salariati din aceeasi unitate ca sa faci sindicat.


Practic, in proportie de 95-97% in intreprinderile mici nu sunt sindicate. Nefiind sindicate, nu s-au facut nici contracte colective de munca. (....)

 

Toate aliniatele se refera implicit la situatia in care exista un contract colectiv de munca. Problema e ca avem astazi circa 9.000 si ceva de contracte colective de munca la nivel de unitate, in care 7.000 si ceva sunt semnate de reprezentantii salariatilor, iar restul nu sunt acoperiti. Si avem 540.000 de entitati!", a explicat Bogdan Hossu.

 

Intrebat daca putem concluziona ca ordonanta de urgenta e departe de a acoperi majoritatea situatiilor, Bogdan Hossu a confirmat, spunand ca actul normativ a fost dat "pentru o parte dintre salariati".

 

"Daca ar fi existat contracte sectoriale, se putea face prin contractul sectorial. Sau daca exista un contract colectiv unic la nivel national", a adaugat liderul CNS Cartel ALFA.

 

Bogdan Hossu a mai spus ca, oricum, sindicatele din Cartel ALFA au inceput negocierile in vederea trecerii transferurilor de la angajator la angajat, dupa adoptarea OUG privind modificarea Codului Fiscal (adoptata tot pe 8 noiembrie, n.red.).

 

"Noi am facut recomandarea catre membrii nostri ca, de urgenta, cei care au contracte colective sa faca negocieri, adica aditionale in care sa rezolve aceasta problema, si sa faca o distinctie intre cresterile salariale pentru 2018, daca discuta, si acest transfer de taxe sociale, pentru ca trebuie facuta distinctia clara, fiindca altfel inseamna o alta pierdere", a spus Bogdan Hossu.

 

 

Rugat sa comenteze faptul ca Guvernul a fixat data de 20 decembrie ca termen pentru renegocierea obligatorie a contractelor, Bogdan Hossu a raspuns: "Intr-o luna de zile! Asta e distractiv".

 

In ceea ce priveste restul angajatilor, carora nu li se aplica ordonanta de urgenta, ei raman la mana patronilor, care nu sunt obligati sa faca ce vrea guvernul.

 

 

"Totdeauna legile care nu prevad sanctiuni sunt cele mai bune"

 

"Evident. Nu exista o obligativitate, iar textul de ordonanta care este dat, e dat numai pentru problema respectiva. Pe mine ce ma distreaza e altceva. Sa va spun efectul, pentru ca oamenii astia nu au practica si nu inteleg legislatia in ansamblul sau.

 

Efectul este ca daca se negociaza intre 20 noiembrie - 20 decembrie ca si mecanism de transfer (al contributiilor sociale de la angajator la angajat, n.red.) problema este delicata in sectorul bugetar, pentru ca in Legea salarizarii era prevazuta majorarea cu 25% a salariilor de la 1 ianuarie. Or, daca fac transferul, il rezolv inainte si inseamna ca majorarea o dau integral (...) altfel va fi o alta nebunie. Nu denota decat o lipsa de cunoastere a cadrului legislativ si a mecanismelor, inclusiv de timming intre chestiuni. Va fi foarte delicat", a comentat Bogdan Hossu.

 

Pe de alta parte, ordonanta de urgenta impune renegocierea contractelor colective, dar nu prevede sanctiuni pentru cei care nu respecta vointa Guvernului. "Asta e cel mai distractiv. Totdeauna legile care nu prevad sanctiuni sunt cele mai bune", a comentat Bogdan Hossu.

 

Cu alte cuvinte, cine nu va dori sau nu va putea sa o aplice, nu o va face? "Da, e adevarat", ne-a raspuns acesta.

In opinia presedintelui CNS Cartel ALFA, singura solutie ar fi semnarea unui Acord National intre Guvern-Sindicate-Patronate, in care angajatorii sa se oblige ca vor face transferurile.

 

"Noi am inceput astfel de negocieri cu confederatii patronale (si am sugerat si unor reprezentanti ai Guvernului, dar pe functii mai mici) pentru ca, in mod normal, daca se dorea rezolvarea problemei, ar fi trebuit sa se semneze un Acord National care sa prevada aceasta modalitate de transfer si un angajament comun al tuturor, care sa aiba forta unui act normativ. Dar nu am ajuns cu patronatele inca la o intelegere pe acest lucru, avem doar discutii", ne-a mai declarat Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel ALFA.

 

Guvernul se spala pe maini

  

Potrivit modificărilor, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care modifică Codul Fiscal, prin mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.

 

În unităţile în care nu există sindicat reprezentativ, afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor sau a acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale vor putea participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.

 

De asemenea, în unităţile în care nu există sindicat, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative în sectorul de activitate sau al unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor.

 

Potrivit casei de avocatură VP&Partners, citată de profit.ro, „este o obligativitate impusă tuturor angajatorilor din România de a iniţia negocieri colective pentru punerea în aplicare a OUG prin care sunt transferate contribuţiile sociale de la angajator la salariat”.

 

Casa de avocatură susţine, potrivit sursei citate, că „Guvernul a transferat către angajatori şi sindicate responsabilitatea de a găsi soluţii pentru menţinerea veniturilor în noile condiţii de taxare a salariilor”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22