Își retrage Teodor Meleșcanu fiul vitreg din funcția de consul la Strasbourg?

Redactia | 26.09.2018

Informații provenite din surse MAE susțin că numirea lui Sorin-Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, în funcția de consul general la Strasbourg a fost retrasă.

Pe aceeași temă

 

UPDATE

Iată răspunsurile Ministerului de la întrebările revistei 22

 

1. S-a prezentat la post dl. Sorin -Adrian Pârvulescu, numit consul general la Strasbourg prin HG 454/iunie 2018?

Domnul Sorin-Adrian Pîrvulescu nu și-a început misiunea în calitate de consul general la Consulatul General al României de la Strasbourg. Menționăm că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, nu există o dată limită la care un șef de misiune urmează a-și prelua mandatul.

 

2. Confirmați faptul că numirea acestuia a fost anulată?

Precizăm că Hotărârea de Guvern nr. 454/2018 prin care domnul Pîrvulescu a fost numit consul general la Strasbourg este în vigoare.

 

3. Ce consecințe are dosarul penal 378/P/2018 deschis de Parchetul General în urma unei sesizări legate de conflictul de interese reprezentat de legătura de rudenie dintre Sorin-Adrian Pârvulescu și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu?

4. Care este stadiul cercetării legate de același caz în dosarul ANI? Au fost audiați dl. Ministru și/sau fiul vitreg?

Referitor la întrebările 3 și 4 – precizăm că informațiile solicitate nu intră în sfera de competență a Ministerului Afacerilor Externe. 

 

Strategia pare a fi una de escamotare a posiblilului conflict de interese în care s-ar afla ministrul de externe în contextul în care săptămâna viitoare vor avea loc primele audieri la Parchetul General care a deschis un dosar in rem în urma plângerii penale a lui Vasile Popovici, cel care a câștigat concursul pentru acest post.

 

Revista „22” a solicitat, în baza legii 544/2001, Ministerului Afacerilor Externe confirmarea acestor informații.

 

Fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu fusese numit în funcție la Strasbourg prin HG 454/28 iunie 2018, inclusiv cu semnătura ministrului, în detrimentul diplomatului Vasile Popovici, fost ambasador în Maroc și Portugalia, care a fost selectat în 2016 în urma unui concurs pentru a ocupa poziția de consul general la Strasbourg. Plecarea sa în misiune a fost temporizată de termenul ieșirii la pensie în 2017 a consulului general anterior. Deși diplomatul timișorean a adus la cunoștința premierului Viorica Dăncilă, precum și a ministrului Meleșcanu documentele care atestă rezultatul concursului , aceștia au preferat soluția nepotismului devenit politică de stat în guvernarea PSD-ALDE.

 

CITESTE SI Ce se ascunde în spatele numirii fiului vitreg al lui Melșcanu consul general la Strasbourg

Parchetul General: dosar penal in rem după ce Meleșcanu și-a numit fiul consul la Strasbourg

 

Vasile Popovici a sesizat abuzul și conflictul de interese atât Agenției Naționale de Integritate, cât și Parchetului General care a deschis Dosarul 378/P/2018. Plângerea penală invocă Legea 161/2003 care prevede că „persoana care ocupă funcţia de membru al Guvernului (…) este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau pentru rudele sale de gradul I“.

 

Săptămâna viitoare vor avea loc primele audieri la Parchetul General, ceea ce face plauzibilă strategia de escamotare a conflictului de interese din partea ministrului Meleșcanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22