Iesirea Marii Britanii din UE va influenta securitatea europeana

Dora Vulcan | 28.06.2016

Ieşirea Marii Britanii din UE ar putea avea un impact profund asupra climatului de securitate european şi global, probabil va eroda consensul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi va complica eforturile la nivel european de combatere a terorismului, notează The Wall Street Journal.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit The Wall Street Journal, care citează mai mulţi actuali sau foşti oficiali europeni şi americani, acest eveniment va slăbi capacitate de reacţie a Europei în faţa ameninţărilor cu care se confruntă.

 

Pe termen lung, ca urmare a referendumului, forţele armate britanice ar putea să fie slăbite, fie prin destrămarea Regatului Unit, fie prin reducerea cheltuielilor militare din cauza problemelor economice.

 

"Mă tem că unele dintre consecinţele Brexit-ului ar putea să fie o Mare Britanie slăbită, mai puţin eficientă din punct de vedere militar," a declarat Nicholas Burns, un fost ambasador american.

 

"Marea Britanie este cel mai mare furnizor de securitate în Europa," a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. "Situaţia este acum mai impredictibilă decât înainte".

 

Recent, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a finalizat o nouă strategie de securitate, care presupune că Blocul Comunitar va coopera cu NATO, însă include şi planuri care să permită Uniunii Europene să-şi dezvolte propria autonomie strategică.

 

Regimului sancţiunilor UE împotriva Rusiei este un alt subiect care ar putea fi afectat de ieşirea Marii Britanii.

 

Deşi sancţiunile împotriva Rusiei urmează să fie extinse pe o perioadă de şase luni, unele state, inclusiv Italia, Spania şi Grecia, s-a pronunţat în favoarea modificării acestora.

 

Marea Britanie a fost principalul susţinător al cancelarului german Angela Merkel în ceea ce priveşte un regim dur al sancţiunilor economice, alături de Polonia şi statele baltice.

 

"Cel mai mult va afecta sancţiunile împotriva Rusiei," a declarat Fabrice Pothier, un fost oficial NATO şi asociat senior la firma de consultanţă Rasmussen Global. "Politica privind sancţiunile va fi slăbită, pentru că vocea Marii Britanii nu va fi aşa de importantă cum speram."

 

Pe de altă parte, Michael Fallon, secretarul britanic pentru Apărare, care înainte de referendum a vorbit despre potenţialele efecte ale deciziei de a părăsi UE, a declarat că "Acest lucru nu înseamnă că vom juca un rol mai mic. (...) Asta nu înseamnă că Marea Britanie devine indiferentă la ce se întâmplă în lume."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22