IICCR la audiere publica in PE pe tema condamnarii comunismului

Bernard Noghiu | 27.02.2009

Pe aceeași temă

Institutele din Romnania care se ocupa de procesul condamnarii comunismului vor sustine Declaratia de la Praga privind morala europeana si comunismul. Acest eveniment va avea loc in cadrul unei audieri publice, pe data de 18 martie, in cadrul Parlemantului European (PE), audiere pe tema condamnarii comunismului.

Peresedintele IICCR, Marius Oprea, a facut cunoscut ca s-a discutat ca sa fie "o participare extrem de activa la o audiere publica ce va avea loc in 18 martie in PE in legatura cu condamnarea crimelor comunismului". Domnia sa a aratat ca reprezentantii acestor institute au cazut de acord ca sa inceapa "demersuri pentru initierea unei coalitii a institutelor din Romania care se ocupa de cercetarea comunismului in vederea sustinerii declaratiei de la Praga".

Coalitia si-a propus sa pregateasca si amendamente pe care le va prelua europarlamentarul Laszlo Tokes si sa le sustina, in calitatea sa de membru al PE.

Tokes, la randul sau, a precizat ca doreste sa contribuie la acest proces al comunismului si ca "asa cum s-a facut dreptate in cazul nazismului sa se faca si in cazul comunismului".

Incepand cu saptamana viitoare, se va  initia "o dezbatere nationala larga pe tema Declaratiei de la Praga, iar la audierea publica de la Bruxelles, din 18 martie, sa venim cu o pozitie concreta romaneasca" - a declarat liderul Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu.

Andrei Oisteanu, din partea GDS, a subliniat ca declaratia de condamnare a comunismului, facuta in parlament de presedintele Traian Basescu, "a ramas oarecum un gest simbolic, dar ea trebuie sa intre in concretul legislativ".

Declaratia de la Praga a fost publicata pe data de 3 iunie 2008 si se vrea a fi o luare de pozitie comuna a tuturor celor implicati in procesul de investigare a crimelor si abuzurilor regimurilor comuniste. In aceeasi declaratie se arata ca " o mare parte dintre crimele comise in numele comunismului ar trebui considerate crime impotriva umanitatii", un pas necesar spre condamnarea comunismului asa cum s-a intamplat cu nazismul si crimele acestuia.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22