In plina criza ruso-occidentala, premierul Greciei merge la Moscova. Alexis Tsipras, in conferinta comuna cu Vladimir Putin: Europa SA RENUNTE la sanctiuni. Rusia nu poate fi exclusa din arhitectura de securitate

T.d. | 08.04.2015

Pe aceeași temă

Atena semnalizeaza spre Est. Intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele rus Vladimir Putin, la Moscova, premierul Greciei, Alexis Tsipras, s-a pronuntat pentru ridicarea sanctiunilor Occidentului asupra Kremlinului. Potrivit premierului elen, nimeni nu poate exclude Rusia dintr-o noua arhitectura de securitate.

Sanctiunile, arata Tsipras, nu contribuie la apararea dreptului international. Liderul grec considera ca solutia conflictului din Ucraina rezida in respectarea si implementarea acordurilor de pace de la Minsk, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Tsipras a aratat ca Atena a suferit “mult”, din punct de vedere economic, din cauza embargoului institutit de Moscova asupra produselor agroalimentare importate din Uniunea Europeana, ca raspuns la sanctiunile Vestului.

CITESTE SI: Intalnire Alexis Tsipras - Vladimir Putin, la Moscova. Grecia trebuie sa plateasca maine o transa de 450 de milioane de euro catre FMI

Situatie “regretabila”, dupa cum a spus Putin, care insa nu poate suferi exceptii.

Este regretabil ca aceste contra-sanctiuni afecteaza Grecia (…), dar nu putem face exceptii pentru nicio tara din UE”, a declarat presedintele Rusiei, in conferinta de presa.

De altfel, Alexis Tsipras s-a prevalat de dreptul suveran al Greciei de a-si conduce politica externa dupa interesele sale. Premierul grec incearca, astfel, sa combata criticile privind vizita sa la Moscova, in contextul relatiilor Occident-Rusia marcate de tensiuni. Totusi, liderul elen nu beneficiaza de o perceptie foarte buna in cadrul sistemului euro-atlantic, el fiind caracterizat de unii analisti drept calul troian al Moscovei in Europa.

In alta ordine de idei, Tsipras s-a pronuntat pentru includerea Rusiei intr-o “noua arhitectura de securitate”, care nu poate functiona fara Kremlin.

“Trebuie sa se revina la dialog”, a spus Tsipras, promitand ca Atena se va implica in crearea unor “punti de cooperare de dialog” intre UE si Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22