Incendiu la Matei Balș. 5 morți, 100 bolnavi evacuați. Numerele de telefon pentru rudele pacienților

Redactia | 29.01.2021

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID.

Pe aceeași temă

Toți pacienții din pavilionul cinci au fost evacuați, fiind declanșat planul roșu de intervenție. Aceștia sunt preluați de alte unități din București. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, din noimebrie trecut. Zece pacienți și-au pierdut viața atunci. UPDATE - Liniile telefonice deschise de DSU pentru rudele pacienților de la „Matei Balș”: 021 206 93 98, 021 264 85 15

UPDATE - Premierul Florin Cîțu a criticat astăzi lipsa investițiilor din sănătate și faptul că cea mai mare parte a bugetului merge spre salarii și sporuri. El i-a avertizat pe angajații din instituțiile de control din sectorul sanitar că trebuie să iasă din birouri, altfel vor pleca acasă.

UDPDATE - Președintele Klaus Iohannis a felicitat forțele de intervenție pentru reacția în cazul incendiului de la Institutul Matei Balș și a anunțat că e nevoie de o reformă radicală în sistemul de sănătate.

UPDATE - Încă o persoană a fost găsită carbonizată într-o baie a spitalului. Informația a fost făcută publică de Lucian Bode, ministrul de Interne la Digi 24. Bilanțul total ajunge la 5 morți.

UPDATE - Ministrul Vlad Voiculescu spune că nu există informații că ar fi existat și alte surse de incălzire decât „cele firești”. El a mai afirmat că spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil.

UPDATE - Trei pacienți Covid au fost transferați la Spitalul CF Witing iar una în stare gravă la Spitalul Militar.
UPDATE - A patra victima a incendiului este o femeie de 80 de ani cu 20% arsuri pe 20% din suprafața corpului. Celelalte trei victime au murit carbonizate, iar până la acest moment autoritățile nu au furnizat informații despre acestea.

UPDATE - Corpul de control al prim-ministrului a început verificări la Institutul "Matei Balş" în urma incendiului de vineri dimineaţă izbucnit la unitatea medicală, în urma căruia 4 pacienţi au decedat, au confirmat pentru surse guvernamentale citate de Agerpres. De asemenea, Guvernul se va reuni în ședință la ora 13.30, premierul Florin Cîțu urmând să susțină declarații de presă.

UPDATE - Președintele Klaus Iohannis merge la spital la ora 13.00.

UPDATE - Prefectul Capitalei spune că pavilionul în care a izbucnit focul a fost renovat recent.

UDPDATE - 11 pacienți au fost transferați la spitalul Sf Ioan, 5 la Spitalul Universitar, 6 la Elias, 4 la Victor Babeș


UPDATE - La ora 5.03 incendiul a fost anunțat prin apel la 112, la 5.13 a fost pimul echipaj sosit, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu. La acest moment, intervenția este finalizată, nu mai sunt persoane de evacuat. Rămâne problema celor care vor investiga cauzele incendiului, asupra cărora nu vom specula. În afară de cei 4 decedați, nu există persoane care au suferit probleme grave din cauza incendiului. Nu mai avem pacienți cu arsuri.


UPDATE - Colonel ISU, coordonator al intervenției - „Ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă.”

UPDATE - Streinu Cercel: „Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți erau cu forme de COVID medii spre severe. Erau ținuți cu mască de oxigen. Avizele sunt în ordine. Ultima linie de oxigen a fost montată în noiembrie.”

Primele ore după incendiu


07.23: Serviciul de ambulanță și spitalul Floreasca au mobilizat medicii și asistentele de acasă pentru a gestiona situația.

07.16 Raed Arafat anunță că sunt patru morți: trei persoane carbonizate și o persoană rănită care nu a mai putut fi resuscitată. El a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului, a mai precizat el. Arafat a mai spus că nu vrea să speculeze asupra cauzei incendiului.

07.15 Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a ajuns la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

"Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la "Victor Babeş" patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la "Matei Balş". Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (...) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja", a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit Agerpres.

07.12 Alți patru pacienți au ajuns la Victor Babeș. Spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacienți. Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că spitalul poate primi 36 de pacienți.

7.02: Primii 4 pacienți evacuați au ajuns la Institutul Marius Nasta, spital suport COVID.

7.00: 100 de persoane au fost evacuate, anunță Ministerului Sănătății. S-a început transferul spre alte spitale și în alte corpuri ale spitalului. Mai sunt persoane aflate în ambulanțe pentru a fi sub supraveghere, nu sunt în stare gravă, se află sub supraveghere doar din precauție.


06.54: "Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres. Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

06.37: Ministerul Sănătăţii anunţă că trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală, potrivit Agerpres. „Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare'', se arată într-o informare a MS. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital. Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22