Intermediarul Sky News pentru reportaj: Am fost pacalit. Ramsey il contrazice

Dora Vulcan | 10.08.2016

Aurelian Szanto, barbatul care i-a ajutat pe jurnalistii Sky News sa realizeze materialul despre presupusii traficanti de arme din Romania, sustine ca a fost pacalit de acestia, fiind anuntat ca este vorba despre un documentar, urmand ca la finalul materialului sa fie specificat ca este fictiune. Ramsey il contrazice: Povestea e adevarata!

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:  Ziaristul Stuart Ramsay, autorul articolului din publicatia britanica Sky News in care se afirma ca traficanti de arme din Romania vand arme obtinute din Ucraina inclusiv teroristilor, isi sustine versiunea si afirma ca "povestea este adevarata", dupa ce autoritatile romanesti au avansat miercuri versiunea unei inscenari in care Ramsay ar fi platit trei romani pentru a "juca" rolul unor traficanti.

 

"Ha! Toata lumea sa se calmeze. Povestea e adevarata. Nimeni nu a fost platit. Niciun scenariu. Arme reale. Arestari au loc. Guvernul este in dificultate. Faceti fata la asta", a scris ziaristul Stuart Ramsay, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, citat de Hotnews.

 

Aurelian Szanto a fost audiat la sediul DIICOT din Capitala, in dosarul in care s-au facut mai multe perchezitii miercuri dimineata. Dupa audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnalistii britanici, discutiile fiind purtate in prima faza prin intermediul unui apropiat, informează Hotnews.

 

"Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, daca sunt de acord sa filmez un documentar pe teritoriul Romaniei in legatura cu traficul de arme care se desfasoara pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectiva mi-a spus ca este vorba despre un documentar pe care trustul Sky il face pe teritoriul Europei in legatura cu traficul de arme, pentru informarea populatiei. Mi-au spus: dorim ca sa fie doi oameni care sa ne prezinte niste arme. Prin prezentarea armelor respective sa atragem atentia la cum se savarsesc aceste vanzari. Am avut un prieten care stiam ca are arme de vanatoare, l-am contactat telefonic din Anglia si l-am intrebat daca este de acord sa facem acest documentar, bineinteles nu pe gratis. O renumeratie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmand sa iau remuneratia mea de translator", a declarat Aurelian Szanto.

 

Barbatul a precizat ca i s-ar fi spus ca este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informatii ce ar fi urmat sa fie anunte la difuzarea materialului.

 

"Mi-au declarat : nu va faceti griji, la momentul difuzarii va aparea la sfarsit, pe display, ca toate personajele din acest documentar sunt fictive si sunt doar cu caracter informativ. Asa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut sa le prezint arme de razboi. Comunicarea mea catre ei a fost nu, nu pot sa va ofer arme de razboi. Ei m-au asigurat ca este un documentar care va aparea in luna decembrie. Nu va fi o stire, nu va fi ceva pus pe sticla care sa defaimeze imaginea Romaniei. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", sustine barbatul.

 

Surse din cadrul anchetei sustin ca la data de 29 iulie jurnalistii Sky News au ajuns Targu Mures, ghidatii fiind de Aurelian Szanto. La 1 august au mers impreuna la Cluj, unde au inchiriat o masina care a fost condusa de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind si translator in cadrul materialului dar si unul dintre figuranti. Barbatul sustine ca totul s-a desfasurat pe baza unui scenariu, care le-a fost comunicat in Romania, la hotel.

 

"Ca sa para mai real acest documentar ni s-a cerut sa fie mascati, sa se poarte haine militare. Eu m-am gandit la o chestie de prezentare, nu la o chestie bomba, pentru ca a cazut ca o bomba. Respectivii au venit in tara iar la hotel mi s-a comunicat scenariul. Persoana mea de legatura cu trustul Sky a pornit informatii de la ei si mi le-a transmis mie. Mi-a scris pe hartie niste intrebari, eu urma sa le transmit oamenilor mei, la care ei sa ofere si raspunsuri. Am avut intalnire cu Stuart, dar nu am vorbit direct, eu discut cu oamenii lui. El nu sta de vorba cu mine. In aceasta perioada i-am fost in preajma. Au fost o echipa de patru jurnalisti. La hotel tot ce se discuta in echipa domnului Stuart se transmitea prietenului meu si el mie. In momentul in care ei mi-au dat intrebarile, mi-au dat raspunsurile, m-au asigurat ca toate sunt cu caracter informational.Ei mi-au pus in vedere sa se desfasoare aceasta activitate intr-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune ca se afla la granita cu Ucraina", a mai spus Szanto.

 

Barbatul sustine ca nu exclude ca dupa cercetarile facute de DIICOT sa formuleze o plangere impotriva jurnalistilor britanici.

 

"Regret nespus pentru ca m-am lasat pacalit. Am fost pacalit de acesti oameni", a adaugat Aurelian Szanto.

 

Procurorii DIICOT au facut sapte perchezitii in acest caz miercuri dimineata, alte patru persoane urmand sa ajunga la audieri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22