Jurnalista basarabeana Natalia Morar, in arest la domiciliu pentru zece zile

Fara Autor | 16.04.2009

Pe aceeași temă

Procuratura moldoveana i-a intentat dosar penal jurnalistei Natalia Morar, acuzata de "uzurparea puterii de stat", "dezordine in masa" si incitare la "nesupunere activa", aceasta aflandu-se in prezent in arest la domiciliu pentru zece zile, potrivit Radio Europa Libera. Morar a fost acuzata de organizarea protestelor de la 6-7 aprilie care au degenerat in devastarea sediului Parlamentului si a administratiei prezidentiale.



Intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, jurnalista sustinea ca se teme sa nu fie arestata. Ea declara ca nu a dormit in ultimele doua zile si se muta dintr-o locatie in alta pentru a nu fi depistata de politie. "Imi supravegheaza apartamentul si casa mamei mele. Au intrat in apartament fara mandat de arestare. Daca ma gasesc ma vor aresta si nu se stie ce se va intalmpla. Nu am vorbit la telefon si nici nu am folosit Internetul de doua zile pentru a nu fi localizata", explica Natalia Morar.



Presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala, influentul politolog Stanislav Belkovski, a declarat saptamana trecuta, dupa izbucnirea protestelor din capitala Moldovei, ca demonstratii nu au, de fapt, un initiator principal. "Informal, in fruntea tinerilor este Natalia Morar, o femeie talentata cu un mare viitor politic. Restul protestatarilor sunt condusi de opozitia nemultumita de rezultatul alegerilor. In privinta fortelor straine, in special ale Romaniei, nu cred ca ele au participat la incingerea acestui conflict. Desi atat comunistii moldoveni, cat si autoritatile ruse vor sustine tocmai aceasta ultima versiune", a estimat analistul.



Natalia Morar, ziarista care a infuriat Kremlinul



Natalia Morar, in varsta de 25 de ani, a lucrat la saptamanalul radical anti-Kremlin "The New Times" (Novoye Vremea). Cetateana a Republicii Moldova, Morar a fost expulzata din Rusia la sfarsitul anului 2007, dupa o serie de articole in care acuza inalti oficiali de la Kremlin, scrie HotNews.ro.  Ea locuia in Rusia de sase ani si avea dreptul la domiciliu stabil, fiind casatorita cu Ilya Barabanov, cetatean rus si ziarist la acelasi ziar.



Morar a scris despre cazuri de spalare de bani care au implicat persoane cu functii inalte din anturajul presedintelui Vladimir Putin. Ziarista a publicat, in toamna lui 2007, articolul "Banii negri ai Kremlinului", in care descria folosirea ilegala a fondurilor banesti pentru a pastra toate partidele importante din Rusia dependente de autoritati. Dupa aceasta, autoritatile ruse au luat hotararea sa-i interzica prezenta in Rusia.



In februarie 2008, cand a dorit sa reintre in Rusia impreuna cu sotul sau, Natalia Morar a fost retinuta pe aeroportul Domodedovo din Moscova, nefiind lasata sa intre in tara. Cu acest prilej, Serviciul Federal de Securitate Rus l-a retinut si pe redactorul sef adjunct al postului de radio "Eho Moskvi", Vladimir Varfolomeev, care mediatizase cazul Nataliei Morar.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22