Pe aceeași temă
„Nu știu cum s-a votat nici la primul vot, nici astăzi, nu am această informație într-un mod oficial. Cred că e obligația altor instituții să explice cum s-a votat și ce s-a votat. Din punctul meu de vedere nu e o informație secretă și ar trebui clarificată”, a spus Kovesi, la Digi 24, despre votul de joi din Consiliul UE, prin care a fost susținută candidatura sa la șefia Parchetului European cu 17 la 22.
Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat, în cadrul unui vot informal, de eliminare a blocajului din Consiliu, pentru susținerea Laurei Kovesi la șefia EPPO.
Votul a fost în favoarea Laurei Codruța Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.
România, prin ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a primit mandat de la guvernul României să voteze împotriva lui Kovesi, a anunțat în urmă cu o zi premierul Viorica Dăncilă.
Contrar informațiilor care au apărut pe surse în ultima vreme, potrivit cărora guvernul și-ar fi modificat poziția față de candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European, Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința CEx a PSD, că PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.
Ea a invocat suspiciunile care există asupra lui Kovesi și spune că mai întâi să se lămurească situația, făcând referire la dosarul deschis de Secție Specială pe numele fostului procuror-șef al DNA.
Dăncilă a anunțat că Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotrivă și a declarat și la scurt timp după vot, întrebată dacă Odobescu și-a îndeplinit mandatul pe care i l-a a acordat, că a votat cu siguranță împotrivă, pentru a pune capăt oricăror speculații că ambasadorul român ar fi putut vota altfel.
Joi, la scurt timp de la exercitarea votului din Consiliu, au apărut informații pe surse că Odobescu ar fi votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi, la solicitarea președintelui României, Klaus Iohannis.
Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcționare al Parchetului European (EPPO).