Lect. dr. DANA PERCEC, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, Universitatea de Vest, Timișoara: Lipsa de atitudine a societăţii româneşti faţă de plagiat

Fara Autor | 26.06.2012

Pe aceeași temă

1. Din textele comparate ale lucrării de doctorat a lui Victor Ponta şi cărţile din care acesta s-a inspirat (Dumitru Diaconu – Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate, Editura All Beck, 1999; Vasile Creţu - Drept Internaţional Penal, Editura Tempus, 1996 şi Ion Diaconu - The International Criminal Court: A New Stage, Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002) reiese că zeci de pagini sunt identice, fără a avea vreun semn de citare sau note de subsol. Consideraţi că se poate vorbi în această situaţie de plagiat?

2. Care ar trebui să fie consecinţele în acest caz?

3. În cazuri similare din străinătate (Ungaria şi Germania), comunitatea academică a reacționat ferm. Consideraţi că ar fi normală o atitudine de acelaşi tip şi în România?

 

1: Când studenţii noştri predau lucrarea de licenţă sau de disertaţie, sunt rugaţi să declare, în scris, pe propria răspundere, că ideile şi conţinutul tezei le aparţin, iar coordonatorul ştiinţific semnează în so­li­dar. Softurile achiziţionate de universităţi, menite să depisteze plagiatul, la nivelul acesta modest, al lucrărilor de licenţă, sem­nalează orice depăşeşte un paragraf. În acest context, mai multe pagini care nu sunt semnalate cu referinţe nu pot decât să constituie un semnal de îngrijorare pen­tru orice cititor, chiar şi mai puţin avizat.

2: Din modestele mele cunoştinţe, dacă un cadru didactic universitar este pus într-o asemenea situaţie, şansele sale să rămână în sistem sau, cu atât mai mult, să fie promovat, sunt minime. El/ea riscă sancţiuni grave din partea comisiilor abilitate. În cazul unor persoane publice, România nu a înregistrat încă un pre­ce­dent. Poate de aceea, subiectul este tratat lejer adesea chiar şi în presa românească, într-o cultură în care plagiatul nu în­seamnă decât, eventual, o regretabilă omi­siune. Ceea ce se spune şi se scrie însă pe plan internaţional despre cazurile de pla­giat detectate în ultimul timp în România ar trebui să ne îngrijoreze. Acolo se sem­nalează clar că lipsa de atitudine a so­cietăţii româneşti faţă de plagiat în general este o bulină neagră pentru întreaga ţară, nu pentru o persoană sau un grup de per­soane.

3: În străinătate, unde plagiatul este sanc­ţionat aspru, persoanele care se fac vino­vate riscă, în sistemul academic, pierderea locului de muncă. În ce priveşte per­soa­ne­le publice, presiunile din partea so­cietăţii civile şi a presei sunt atât de mari, încât ignorarea problemei, trecerea ei pe plan secund, negarea ei sau alte acţiuni de acest gen care au loc în aceste săptămâni în România sunt practic imposibile. În ţări cu tradiţie democratică, Germania, de pil­dă, persoane publice cu o cotă de po­pu­laritate foarte mare şi cu perspective po­litice de necontestat nu au putut alege de­cât soluţia demisiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22