Marian Preda, noul rector al Universității București. Mobilizare uriașă la vot a universitarilor

Dora Vulcan | 12.12.2019

Marian Preda, al cărui mandat la șefia Senatului Universității București tocmai s-a încheiat, a fost ales rector al universității după o mobilizare uriasă a universitarilor la vot.

Pe aceeași temă

Marian Preda a fost ales rector al Universității București grație unei mobilizări impresionante a colegilor săi, după o campanie extrem de violentă, din arsenalul căreia nu au lipsit nici scrisorile anonime îndreptate împotriva sa. El l-a avut contracandidat pe Laurențiu Vlad, fostul președinte al Institutului Conservator, care-i aparține lui Dan Voiculescu. Dacă în primul tur, Vlad l-a învins pe Preda cu 11 voturi, Preda și-a luat revanșa în al doilea tur la o distanță de peste 200 de voturi, lucru care a fost posibil cu o prezență la vot a universitarilor în procent de aproape 85%.

Înfrânt de Laurențiu Vlad cu 11 voturi în primul tur, fostul președinte al Senatului Universității București, Marian Preda, s-a repliat în turul al doilea, cu o mobilizare uriașă la vot a universitarilor de la UB. El a câștigat turul al II-lea al alegerilor pentru funcția de rector al Universității București cu 637 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Laurențiu Vlad, a obținut 433 de voturi, cu o prezență la vot de 84,19%, a anunțat Universitatea din București.

Alegerile la poziția de rector au fost marcate de tensiuni între susținătorii celor doi candidați intrați în turul doi și de o scrisoare de protest împotriva lui Marian Preda, lansată de ”Un grup de profesori (de toate gradele academice) ai Universitaţii din Bucureşti”.

Actualul rector al Universității este Mircea Dumitru, căruia i se încheie al doilea mandat și care a pierdut alegerile de luna trecută pentru șefia Senatului Universității în fața lui Paul Buglea, decanul de la Drept.

Înainte de alegerile pentru șefia Senatului UB se vorbea despre o rocadă Dumitru-Preda, fiecare urmând să preia, prin alegeri, funcția celuilalt după câte două mandate la șefia celor două foruri.

Marian Preda este fostul președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe bazele căreia s-a fondat Partidul Mișcarea Populară.

Contracandidatul său, Laurențiu Vlad, a fost între 2006 și 2007 director executiv şi secretar ştiinţific al Institutului de Studii Politice Conservatoare din Bucureşti, al lui Dan Voiculescu, potrivit CV-ului său. Vlad este semnatar al scrisorii de susținere a guvernului Ponta, din 2012. În mandatul de rector al lui Mircea Dumitru, comisia de etică a Universității, condusă de Marian Popescu, a dat verdict de plagiat pentru premierul de atunci în funcție, Victor Ponta, în iulie 2012.

Marian Preda este dublu licențiat în inginerie și sociologie.

Între anii 2008-2015 a fost decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, iar din 2000 până în 2008 a fost prodecan. În 2001 și-a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti, cu o perioadă de documentare de trei luni la University of Cambridge, Marea Britanie, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universității din București.

În 2006 a încheiat un Master of Business Administration (MBA) în Administrarea Afacerilor, la Tiffin University, Ohio, Statele Unite ale Americii. În 2017 a obținut o bursă FULBRIGHT. Din 2006 este conducător de doctorat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22