Ministrul roman de Externe: Cotele prezentate de Comisia Europeana sunt doar propuneri

Paul Cristescu | 10.09.2015

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astazi că noile cote obligatorii pentru redistribuirea refugiatilor se afla deocamdata la stadiul de propunere a Comisiei Europene, acestea urmand sa fie negociate de statele membre ale UE.

Pe aceeași temă

Ministrul a precizat ca nu au fost stabilite sanctiuni pentru acele state europene care, temporar cel putin, nu vor prelua refugiați pe teritoriul lor. "Propunerile Comisiei sunt doar propuneri. Ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere este pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar JAI. Este important de subliniat din perspectiva României, așa cum spunea și primul-ministru, căun stat nu poate să primească mai mult decât are capacitatea respectivă de a primi și de a integra social din aceste cifre de refugiați. (...)  Eu nu am văzut în planul Comisiei Europene sau în discursul președintelui Comisiei menționându-se sancțiuni. Există o idee în planul care a fost înaintat ieri, ca statele care nu pot prelua momentan, este vorba de o perioadă indicată de 12 luni, refugiați pe teritoriul lor din motive obiective, să plătească o compensație financiară de 0,002% din PIB. Dar și acest element este supus negocierii statelor membre", a declarat ministrul, citat de Hotnews.

 

Aurescu a precizat ca România va prezenta în Consiliul JAI o poziție consolidată, bazată pe mandatul formulat de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).  "Evident, (vor fi discutate — n.r.) toate aspectele, nu doar cele referitoare la cote, dar și tratarea problemei refugiaților în țările de sursă, asistența care va fi acordată acestor țări, tipurile de acțiune care se vor desfășura. Nu putem să spunem ipotetic ce se va întâmpla. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în Consiliul JAI. (...) Analiza propunerilor pe care Comisia Europeană le-a făcut în cursul zilei de ieri (miercuri — n.r.), atât a celor care au fost incluse în discursul președintelui Comisiei, cât și cele care fac parte din pachetul care a fost înaintat spre luare în considerare de către statele membre, urmează să reprezinte baza pentru mandatul care va fi stabilit de către CSAT. Prin urmare, este vorba despre o poziție consolidată a statului român", a explicat ministrul de Externe. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22