Pe aceeași temă
Dumitru afirma ca intr-adevar nicio scoala nu trebuie sa ramana fara conducere insa prevederile metodologice ale concursului trebuie respectate: "Am spus nu va exista nicio școală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepțiile, analizate de la caz la caz și decise în consecință."
Fostul ministru acuza faptul ca PSD a transformat exceptia in regula: "Văd că excepția a fost transformată în regulă si orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, a ajuns text de metodologie."
Mircea Dumitru explica situatia posturilor ramase libere in urma concursului pentru functiile de director si de director adjunct, aratand de asemenea ca unii inspectori scolari au incalcat metodologia si au refuzat sa numeasca directorii, asteptand schimbarea de regim:
"Se vorbește despre un număr de peste 650 de posturi de director și director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului și care, spun cei de la Educație, ar trebui să fie atribuite acelorași persoane aflate în funcție. Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbește că cele peste 650 de situații unde ar fi nevoie de numirea acelorași persoane sunt, de fapt, cu puțin peste 350, dacă scădem cele două județe unde inspectorii au așteptat schimbarea de la partid și nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situația de facto ar arăta un număr mult redus al excepțiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul județelor. Când am fost sesizat de neregulile de la București, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului școlar al Municipiului București. S-a așternut liniștea peste asta."
Fostul ministru afirma de asemenea ca se fac presiuni asupra mai multor directori pentru a renunta la posturile pe care le-au castigat prin concurs pentru ca acestea sa fie preluate de cei care le-au ocupat initial: "Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice."
Pavel Nastase, noul ministru al Educatiei, a anuntat acum cateva zile ca va da o derogare de la desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct deoarece fiecare scoala din Romania trebuie sa aiba o conducere. Ministrul a precizat ca, inaintea elaborarii acestei masuri, existau 358 de posturi de director si 308 de director adjunct care au ramas neocupate in urma concursului.