Miron Mitrea trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie

Bernard Noghiu | 05.03.2009

Pe aceeași temă

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata, joi, pe Miron Mitrea, acuzat fiind ca a primit foloase necuvenite pentru a o numi si mentine pe Irina Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct al ISC. Suma primita de la Irina Jianu reprezinta contravaloarea lucrarilor pe care senatorul Miron Mitrea le-a efectuat la casa mamei sale.

In cursul zilei de joi, 5 martie 2009, DNA a dat un comunicat prin care anunta ca fostul ministru de la Lucrari Publice si Transporturi (2000-2004) este acuzat de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale, in legatura cu infractiunea de coruptie, si uz de fals, in legatura cu aceeasi infractiune de courptie.

Irina Paula Jianu, cea care a oferit mita pentru obtinerea si pastrarea functiei de sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), apoi inspector general de stat la aceeasi institutie, a fost trimisa si ea in judecata in acelasi dosar, acuzata fiind de dare de mita in forma continuata, folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, fals intelectual, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si in forma participatiei improprii.

In acelasi dosar a fost dat in judecata si Nicolae Popescu, fost arhitect sef la Primaria Voluntari, judetul Ilfov, acesta fiind acuzat de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, amandoua infractiunile in legatura cu cea de coruptie.

In rechiztoriu se arata ca Miron Tudor Mitrea, in perioada 2001-2002, in calitate de ministru, a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in valoare de 9.247.202.542 de lei vechi, pentru ca sa o numeasca pe aceasta in functia de sef adjunct si apoi inspector sef la ISC.

In acelasi rechizitoriu se arata ca suma reprezinta costul lucrarilor facute cu titlu gratuit si fara contracte de antrepriza, facute de S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Glass S.R.L. Bacau la casa mamei lui Mitrea, in judetul Ilfov. Irina Jianu era actionar la aceste societati si a fost numita in functia de vicepresedinte in perioada executarii lucrarilor.

Din suma totala cheltuita pentru lucrari, doar 3,5 miliarde de lei vechi au fost recuperati, bani pe care ii platise S.C. Vertcon S.A. Bacau, si anume 1.584.886.000 de la Irina Jianu si 1.915.114.000 de la Mitrea.

In perioada 2001-2006, Irina Jianu i-a convins pe administratorii si angajatii societatilor comerciale care au cotizat la lucrari sa faca inregistrari inexacte de contabilitate, sa omita unele inregistrari, sa falsifice documente contabile si sa nu le depuna pe cele deja efectuate. Iar in 2004, pentru ca sa elimine orice dovada, a cerut administratorilor S.C. Vertcon S.A. si S.C. Conimpuls S.A. sa stearga orice inregistrare din evidenta contabila si sa distruga documentele, iar aparatura a fost instrainata.

In schimbul acestor servicii, Miron Mitrea a numit-o si a promovat-o pe Irina Paula Jianu in functiile de inspector sef si inspector general de stat in cadrul ISC.

In 2006, Nicolae Popescu, arhitectul sef al orasului Voluntari, determinat de Mitrea, a falsificat autorizatia de construire emisa in 2001 de Primaria la care lucra.

Procurorii, in urma cercetarilor, au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Mitrea si Irina Paula Jianu, cu scopul de a recupera prejudiciul cauzat societatilor comerciale angajate in lucrarile de la casa mamei lui Miron Mitrea. Aceste societati s-au constituit parti civile la proces.

Ulterior, dosarul a fost inaintat la ICJ, iar procurorii DNA, pe data de 1 octombrie 2008, au inceput, pentru a treia oara, urmarirea penala impotriva lui Mitrea.

Invinuirile din dosar ii fusesera prezentate lui Miron Mitrea in luna februarie 2006, dar din cauza modificarilor legislative dar si a deciziilor Curtii Constitutionale in materia raspunderii ministeriale, cercetarile au fost intrerupte sau intarziate.

In luna martie a anului 2008, Curtea Constitutionala a stabilit ca DNA trebuie sa faca o cerere de urmarire penala catre parlament, intrucat Mitrea era si membru al parlamentului. Din acest motiv, procesul de rezolvarea a actelor de urmarire penala a fost din nou intrerupt. DNA face o cerere catre parlament pe data de 21 aprilie, cerere care este analizata de abia pe data de 13 august 2008 si respinsa.

"Caltabosul"

Un alt sacandal in care este implicat Miron Mitrea este cel al dosarului "Caltabosul", dosar in care  a fost acuzat de trafic de influenta.

In cazul acestui dosar, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis o exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatul lui Ioan Avram Muresan, judecat in dosarul "Caltabosul" alaturi de Decebal Traian Remes. Dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, iar procesul suspendat pina la o decizie a acesteia.

Avocatul fostului ministru CDR al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a cerut, marti, judecatorilor ICCJ trimiterea dosarului "Caltabosul" la Curtea Constitutionala, pe motiv ca un articol din Codul de Procedura Penala, privind efectuarea interceptarilor si inregistrarilor, incalca legea fundamentala.

A fost invocat faptul ca articolul 91, al 1, din CPP, privind conditiile si cazurile de interceptare si inregristrare a convorbirilor sau comunicarilor, ar incalca accesul liber la justitie, secretul corespondentei, drepturi prevazute de Constitutie, dar si prevederi ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

In schimb, avocatul lui Decebal Traian Remes, ca si procurorul au cerut respingerea exceptiei de neconstitutionalitate.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, in data de 9 iunie 2008, primul fiind acuzat de trafic de influenta si al doilea de de complicitate la cumparare de influenta in forma continuata.

Anchetatorii au constatat ca in perioada 13 septembrie- 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii in cabinetul Tariceanu, ar fi primit produse alimentare - caltabosi si palinca - si suma de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Muresan.

Cazul a devenit faimos in urma transmiterii de TVR1 a unor inregistrari ale procurorilor in care se vedea cum Muresan ii dadea plicul cu bani lui Remes si incerca apoi sa-si construiasca o eventuala aparare impreuna cu Ciorba.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22