Muftiul Muurat Iusuf ii cere lui Basescu sa nu implice cultul musulman intr-un conflict politic

M. B. | 06.07.2015

Pe aceeași temă

Șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, s-a declarat luni consternat  de afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu, care susținea că înființarea unei universități musulmane și ridicarea la București a celei mai mari moschei din Europa reprezintă un risc pentru securitatea națională.

 

" S-a spus (Traian Băsescu -  n.r.) că după construirea moscheii centrale din București vor sosi și studia în România 6.000 de studenți musulmani și țara noastră va devin centru al islamului din Balcani. Eu garantez că niciodată în țara noastră nu se va înființa o universitate teologică musulmană și, mai mult, nu există 6.000 de studenți teologi musulmani în Bulgaria, Bosnia și Macedonia, la un loc! (...) Fostul președinte Băsescu să nu implice Cultul Musulman într-un conflict politic cu pretext religios!", a cerut muftiul Muurat Iusuf, citat de Agerpres.

 

Muurat Iusuf a atras atenția, în final, asupra pericolului ce rezidă din divizarea societății pe criterii religioase: "Eu sunt la fel de bun român, cetățean loial țării mele ca și fostul președinte Băsescu. Bunicul meu este erou, căzut pe câmpul de luptă în slujba patriei în cel de-Al Doilea Război Mondial și cei din familia mea au luptat în toate războaiele pentru apărarea și întregirea patriei. De asemenea, în România modernă se regăsesc în toate structurile de decizie și putere funcționari fideli statului, angajați atât în structurile Ministerului Apărării Naționale, cât și ale Ministerului de Interne, în Guvern și Parlament. Și, în acest context, nu înțeleg, în acest caz, de ce trebuie ca fostul președinte să afirme public că trebuie analizată în CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman?", s-a întrebat șeful Cultului Musulman din România.

 

CITITI SI: Bucureștiul - centru de influență islamică?

 

Băsescu a atacat duminică ideea construirii acesti moschei, considerând-o un risc pentru securitatea națională.

 

"Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. (...) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care dacă n-ar fi tragică ar fi comică. În momentul în care islamismul se extinde către Balcani (...), prim-ministrul nostru (...) hotărăște să aprobe construcția celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcționeze o universitate pentru 6.000 de studenți. Nu există risc mai mare de securitate națională decât să aduci studenți musulmani în România și de aici să-i și exporți prin Europa (...) Cred că astfel de decizii sunt cel puțin nesăbuite, dacă nu antinaționale", a spus Băsescu, într-un discurs ținut în localitatea argeșeană Budeasa.

 

Moscheea, care va fi construită pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul român a aprobat concesionarea suprafeței necesare pentru ridicarea moscheii într-unul din cartierele centrale ale Bucureștiului, pe o perioadă de 49 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22