Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, despre viitoarea strategie economica a Romaniei: In prim plan, transporturile, educatia si somajul in randul tinerilor

P.c. | 22.05.2015

Pe aceeași temă

Mugur Isarescu a declarat, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, ca principalele probleme vizate de viitoarea strategie economica a Romaniei ar trebui sa fie Transporturile, somajul in randul tinerilor si reforma educatiei.CITITI declaratia Guvernatorul BNR : (preluare Hotnews)

 

 • Daca vom invata din propriile greseli, vom sti sa evitam luarea de masuri populiste. Exista o replica moderna a legii lui Gresham (moneda buna este scoasa din piata de cea rea): ideea buna este scoasa din piata de ideea proasta. 
 • Primul pas il reprezinta stabilirea unor obiective realiste si bine definite care sa coaguleze toate fortele politice. Reformele sunt punctul central ale viitoarei strategii economice a Romaniei. In domeniul Transporturilor avem cele mai mari intarzieri.
 •  Gasirea de solutii la somajul structural ridicat in randul tinerilor.
 •  Poate si o noua reforma in sistemul educatiei pentru a avea tineri mai bine pregatiti pentru ceea ce are nevoie Romania.
 • Reformele structurale sunt cele care creaza sinergia dintre convergenta reala si ca nominala
 • Apare din cand in cand ideea ca bancile trebuie sa plateasca. Nu bancile platesc in final ci economia. (Catre bancherii din sala) Fiti vocali! Spuneti-va opiniile pentru ca revoltele impotriva bancherilor sunt ciclice!
 • Daca ajustarile care se fac intr-o economie sunt mari apare si o problema socio-politica foarte importanta. Iar reprosurile care apar dupa, se tin lant vreme indelungata in opinia publica.

 

CITITI SI: Leszek Balcerowicz, fost Guvernator al Bancii Centrale poloneze: Fondurile europene nu pot inlocui reformele. Daca Romania vrea sa isi imbunatateasca perspectivele, privatizarea este cheia

 

 • In perioada de expansiune economica si in special 2004-2008 se acumulasera dezechilibre stimulate de fluxurile de capital strain. Intre Romania si Polonia sunt multe deosebiri, dar una foarte importanta este aceea ca la noi a fost o perioada de "seceta" cumplita de capital strain, dupa care am asistat la adevarate inundatii, spre deosebire de Polonia, unde "dozajul" acestor fluxuri a fost echilibrat.
 • In 2009, ne confruntam cu dezechilibre majore, adica un deficit structural de 8-9% din PIB si un altul de cont curent format din doua cifre: 12-14%.
 • Acum, pentru ca lucrurile par sa fi fost depasite, vedem roadele si ele par pozitive. Cresterea economica in prezent este nu doar robusta ci si sustenabila. Daca nu vom gresi din nou, va fi o crestere sustenabila. Inflatia si deficitul sunt sub control, iar efortul de consolidare fiscala a fost printre cele mai ridicate.
 • Daca la inceputul crizei, Romania nu indeplinea niciunul din cele 4 criterii de la Maastricht, acum ele sunt toate atinse si suntem chiar pe un loc fruntas.
 • Daca pe partea ajustarilor macro stam bine, pasul urmator este de a le pastra si de a pune accentul pe reformele structurale care sa sustina viabilitatea economiei in UE si apoi in UEM.
 • Trei tendinte imi par evidente in privinta viitorului industriei bancare de la noi: prima, o crestere moderata a creditului. E o reactie si psihologica si manageriala.
 • Este cel putin discutabil in ce masura, chiar daca ar fi posibil, o crestere volumului creditului ar fi in sine eficace
 • Revenirea economiei dupa o criza nu este conditionata de revenirea creditarii. De regula, creditarea isi revine ulterior.
 • A doua tendinta este aceea ca in acest moment calitatea creditului este mai importanta decat cantitatea. Recomand ca bancile sa finanteze economia reala. Si acum ma intreb de unde atata retinere pentru a finanta sectorul agricol? Sunt argumente birocratice, stiu, dar cred ca dupa 25 de ani consider ca puteau fi indepartate aceste argumente.
 • A treia tendinta este legata de orientarea bancilor catre finantare din interior, din depozitele plasate la banci, fara a apela la imprumuturi de la bancile mama. Aceasta este insotita de cresterea creditarii in moneda nationala. Ponderea creditului in lei se indreapta spre 50% si probabil ca la finele acestui an creditul in lei il va depasi pe cel in valuta.
 • In incheiere , daca am fost pana acum destul de clar, as vrea sa devin difuz si sa va spun o gluma, a propos de titlul conferintei dumneavoastra: Economistii sunt acei oameni care analizeaza trecutul si tot nu se inteleg intre ei. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22