Pe aceeași temă
Mai precis, potrivit investigatiei facute de jurnalistii citati, Bogdan Popescu, cu dubla cetatenie romano-elvetiana, si Niculae Vidu, directorul firmei Sterling Resources Ltd, au fost numiti in aceeasi zi (11 august 2003) in Consiliul de administratie al companiei Rompetrol Well Services.
Cei doi i-au inlocuit atunci pe Adrian Stanescu si pe Radu Boroianu - membru marcant al PNL, si fost ambasador al Romaniei in Elvetia intre 1998 si 2000.
In 2006, compania britanica "Zeta Petroleum" Ltd, infiintata la Londra cu un an inainte, si-a deschis sucursala la Bucuresti, la aceeasi adresa cu casa de avocatura "Petru Buzescu" si firma Sterling, pe strada Emanoil Porumbaru nr. 22.
Incepand din martie 2007, Bogdan Popescu, in varsta de 65 de ani, a devenit administratorul sucursalei bucurestene a firmei "Zeta Petroleum".
Peste cateva luni, in septembrie 2007, "Zeta Petroleum" a intrat in parteneriat cu grupul "Rompetrol" pentru explorarea unui bloc petrolier din Mehedinti. Forajul comun "Rompetrol-Zeta Petroleum" tintea potentialele acumulari de gaze descoperite pe structura Bala din judetul Mehedinti in anii 1970.
Trei luni mai tarziu, in decembrie 2007, Guvernul Tariceanu aproba un acord de concesiune cu firma "Zeta Petroleum" pentru dezvoltarea si exploatarea perimetrului petrolier Bobocu, din judetul Buzau.
Initiatorii hotararii de Guvern sunt aceiasi Dorin Marian (seful cancelariei primului-ministru) si Bogdan Gabudeanu (seful ANRM), primul fost angajat al Rompetrol, al doilea coleg de partid cu Dinu Patrciu inca de la inceputul anilor 1990.
Alte doua acorduri de concesiune sunt aprobate de Guvernul Tariceanu pentru firma "Zeta Petroleum", pe 26 martie 2008, initiate de aceiasi oficiali romani - Dorin Marian si Bogdan Gabudeanu. Anexele lor sunt secrete.
Dinu Patriciu a recunoscut ca stia de conflictul de interese in care se afla Niculae Vidu, prin prezenta sa atat in conducerea Rompetrol Well Services, cat si ca reprezentant al Sterling Resources, dar a tolerat situatia pentru ca nivelul contractelor comerciale nu erau semnficative pentru grupul Rompetrol.