O nouă comisie Iordache pentru legile siguranței naționale. Miza: controlul serviciilor secrete

Dora Vulcan | 17.04.2018

Birourile Permanente reunite și-au dat acordul pentru înființarea Comisiei speciale comune a celor două camere ale parlamentului pentru analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.

Pe aceeași temă

 

 

Parlamentul va vota miercuri, 18 aprilie, înfiinţarea comisiei comune pentru analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, adică legile care guvernează activitatea serviciilor secrete.  

 

Comisia a fost deja anunțată de liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Ea va fi condusă de Claudiu Manda și Gabriel Vlase.

 

”Am vorbit despre un proiect de modificare a legilsaţiei privind securitatea naţională. (...) Sperăm să obţinem şi acceptul ”ALDE să înfiinţăm o comisie specială, săptămâna viitoare, miercuri, pentru a porni procesul privind legislaţia securităţii naţionale”, a declarat, luni, Liviu Dragnea, citat de stiripesurse.ro. Dragnea e cel care a lansat și numele celor care vor conduce comisia: Vlase și Manda. 

 

Dragnea a spus că este vorba de circa 15 legi care vizează domeniul.

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, luni, că este utilă o comisie specială pentru legile pe siguranţă naţională, motivând că acestea trebuie puse în acord cu noile realităţi politice şi cu ameninţările la care ţara noastră trebuie să facă faţă.

 

„Cred că e util să avem o comisie care să analizeze propunerile de modificare legislativă, având în vedere că sunt multe legi care datează, cred că de la începutul anilor ’90, şi ele trebuiesc puse în acord cu noile realităţi politice şi cu noile ameninţări la care România, la fel ca şi alte ţări din Uniunea Europeană şi membre NATO, trebuie să facă faţă”, a spus și Tăriceanu, la Parlament.

 

 

Principalele modificări Dragnea vrea să le facă la legile serviciilor secrete (G4Media):

 

  • Schimbarea modalităţii de numire a şefilor SRI şi SIE, astfel încât controlul real să nu mai fie exercitat de la Cotroceni
  • Trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de la CSAT la Ministerul Comunicaţiilor
  • Restructurarea şi dublarea atribuțiilor SPP prin modificarea legislaţiei, astfel încât şi alte structuri din Ministerul de interne să execute misiuni de protecție și pază.
  • Înfiinţarea unei autorităţi naţionale de interceptări şi plasarea ei în subordinea Parlamentului

 

Liviu Dragnea a anunţat încă de la începutul anului intenţia de a modifica radical legislaţia pe siguranţă naţională, un avertisment clar către reprezentanţii instituţiilor de forţă. Dragnea a arătat încă de anul trecut că îşi doreşte controlul serviciilor. Astfel, imediat după instalarea primului guvern PSD, Dragnea şi-a trecut practic în subordine serviciul secret al Ministerului de Interne, minister condus de apropiata sa, Carmen Dan. Miza controlului asupra serviciilor secrete este majoră atât în plan politic, cât şi în ce priveşte arhitectura de securitate a statului. Astfel, dacă Liviu Dragnea va reuşi să ia de la preşedintele Iohannis atributul numirii şefilor de servicii, îl va lăsa pe acesta practic fără nici o pârghie de putere, scrie G4Media. De asemenea, din punct de vedere al siguranţei naţionale, această schimbare duce la modificarea raporturilor cu partenerii externi ai serviciilor.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22