Oficialii UE, la București, în fața celor care i-au criticat. Românii, împiedicați să-i întâmpine

Redactia | 10.01.2019

Bucureștiul va fi la sfârșitul acestei săptămâni gazda evenimentelor ce marchează preluarea președinției rotative a Consiliului UE.

Pe aceeași temă

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cei 28 de comisari europeni vor fi prezenți la București pentru a marca preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE.

Evenimentele vor fi marcate, la debut, de un concert la Ateneul Român, care va avea loc la Ateneu joi. La eveniment vor susține discursuri Juncker, Tajani și Viorica Dăncilă.


Liderul CE critică guvernul. Dragnea dă în judecată CE la CJUE

Liderul Comisiei Europene a criticat guvernul pe 29 decembrie pentru că nu înțelege ”pe deplin ce înseamnă să prezidezi țările UE”.


Va fi prima întrevedere după ce Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție ca să scapă de acuzațiile în dosarul OLAF.

Intr-o actiune de 40 de pagini, Liviu Drangea acuza faptul ca OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat, prezumtia de nevinovatie cu ocazia realizarii raportului, care ar fi fost intocmit cu incalcarea regulilor de buna administrare a justitiei.

La rândul ei, Comisia a anunțat că va depune observații într-un timp adecvat si respecta independenta OLAF si a instantelor.

Românii vor să-i întâmpine pe oficialii UE, Primăria le blochează accesul

Pentru a-si arata sustinerea si apartenenta la valorile si principiile europene, romanii s-au mobilizat pe retelele sociale, anuntand ca vor sa organizeze o actiune in fata Ateneului.

"Vrem sa fim alaturi de ei. Vrem sa fim vazuti de ei. Vrem sa se inteleaga ca, in ciuda politicilor guvernarii actuale, romanii sunt cetateni ai Europei, care cred in valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justitie independenta, solidaritate, transparenta in decizii si in cheltuirea banului public", este mesajul transmis pe pagina de Facebook a evenimentului "Vrem Europa, nu dictatura!".

Primaria Capitalei nu le-a aprobat insa manifestatia, motivand ca deja in zona respectiva a anuntat Ministerul Afacerilor Externe ca va avea loc un eveniment.

"Avand in vedere ca pe data de 4 ianuarie am fost investiti cu o solicitare din partea MAE, nu se pot aproba doua activitati in aceeasi zona. Mai mult de atat, trebuie sa intelegem ca statutul pe care il da Comisia Europeana membrilor acestora este un statul special, iar pentru acest statut exista si inele de securitate indicate de Comisia Europeana", a declarat, pentru Mediafax, viceprimarul Aurelian Badulescu.

Ceremonie la Ateneu

Astăzi este programată, la Ateneul Român, o ceremonie la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenţi şi membrii Colegiului Comisarilor.

Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu". Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria.

„Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a mai spus Dăncilă”.

Juncker se întâlnește cu Iohannis și Dăncilă

Vineri, preşedintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. Potrivit programului oficial, cele două reuniuni vor fi urmate de declaraţii comune de presă.

La Cotroceni, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă. Preşedintele României va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, a precizat Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

Agenda vizitei lui Jean Claude Juncker include şi întâlniri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Deocamdată, pe site-ul celor două Camere nu există menţiuni cu privire la întâlnirile cu preşedintele CE.

surse: ziare.com, news.ro, digi 24, agerpres

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22