Omul de afaceri Adrian Sarbu, la DNA in dosarul creditelor BRD

Tudor Despina | 14.01.2016

Adrian Sarbu a venit, joi, la Directia Nationala Anticoruptie. Omul de afaceri este anchetat in dosarul creditelor frauduloase de la BRD.

Pe aceeași temă

 

Sarbu a refuzat sa vorbeasca cu presa, la intrarea in sediul Directiei, arata Hot News. In acelasi dosar s-a prezentat, luni, la DNA si omul de afaceri Remus Truica.


Conform DIICOT, la sfarsitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de BNR, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune. 

 

Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute in categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane in cuantum de 20,2 milioane euro, dupa ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobanzilor si comisioanelor. 

 

Astfel, majoritatea creditelor presupus frauduloase ar fi ajuns la Remus Truica. 15, mai exact, fara indeplinirea conditiilor necesare. El e acuzat de DIICOT de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani. De asemenea, Truica a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de 35 milioane euro. 

 

Prejudiciul stabilit de anchetatori in acest dosar se ridica la peste 43 de milioane de euro. In acelasi dosar, fosta sotie a lui Truica, Irina, este urmarita penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani. Totodata, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se afla fostul senator Sorin Rosca-Stanescu, omul de afaceri Adrian Sarbu, precum si fosti si actuali directori ai BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Stefanescu Gavrilescu, Dana Bajescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22