Pe aceeași temă
Curtea de la Strasbourg a concluzionat, in unanimitate, incalcarea articolului 6, paragrafele 1 (dreptul la un proces echitabil) si 3 d (dreptul de audiere a martorilor), precum si a articolului 10 (privind libertatea de expresie), din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Reclamantii s-au plans de refuzul justitiei romane de a accepta mai multe marturii, in procesele de defaimare intentate de fostul senator Nicolae Vacaroiu in urma unor articole publicate in cotidianul Romania Libera despre implicarea acestuia in Banca de Investitii si Dezvoltare.
Astfel, CEDO constata incalcarea articolului 6, apreciind ca limitarea acestor drepturi nu a permis reclamantilor sa beneficieze de un proces echitabil.
Judecatorii de la Strasbourg considera ca limitele admisibile ale criticilor sunt mai largi in cazul politicienilor decat al altor cetateni. De altfel, articolele respective se refereau la actiunile lui N. Vacaroiu in calitate de om politic, nu la viata sa privata.
Curtea noteaza ca P. M. Bacanu si societatea "R" si-au exercitat rolul de "caine de paza al democratiei" atribuit presei intr-o societate democratica, actionand de buna-credinta si avand grija sa isi sustina cu argumente acuzatiile.
Condamnarea dictata impotriva reclamantilor a fost disproportionata in raport cu scopul legitim urmarit, iar autoritatile nationale nu au furnizat motive pertinente si suficiente pentru a o justifica, mai afirma CEDO.